Τιμητικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σαμολαδά

samol2

Ένα αστέρι πέφτει πέφτει
το κοιτώ στον ουρανό
Μήπως το ‘στειλε η ψυχή σου
μήπως το ‘στειλε η καρδιά σου
τ’ άστρο αυτό το φωτεινό;

…Αναρωτήθηκαν όλοι οι τρικαλινοί που το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου 2015 στο Τζαμί, απόλαυσαν το αφιέρωμα στον μεγάλο τρικαλινό στιχουργό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «TρίκαλART», που διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων με τη συνδρομή του μουσείου Τσιτσάνη.

Ο έναστρος ουρανός δεν προμήνυε Περσίδες, αλλά η μαγική στιχουργική δημιουργία του Γιώργου Σαμολαδά έφερε στο νου τις μνήμες και στο στόμα τα τραγούδια που τόσο αγαπήσαμε. Τα τραγούδια που ο καθηγητής με την εμπνευσμένη στιχουργική ψυχή παρέδωσε μεγάλους μας συνθέτες, με πρώτο και καλύτερο τον συντοπίτη μας τρικαλινό, Απόστολο Καλδάρα. Και έγιναν επιτυχίες, τραγουδήθηκαν, αγαπήθηκαν:

Άμα θες να κλάψεις κλάψε, Άσε πρώτα να ξεχάσω, Δειλινό σε γνώρισα, Ένα αστέρι πέφτει πέφτει, Ένας σκύλος και μια γυναίκα, Η φάμπρικα, Θέλω να σε λησμονήσω, Καρδιά μαλαματένια, Μια αχτίδα ήλιο, Όποια και να ‘σαι ( Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει), Περιφρόνα με γλυκιά μου, Πετροβολούσα τη ζωή, Τελευταίος στο τραπέζι, Το καναρίνι… και πλήθος άλλων.
Η βραδιά της συγκίνησης, με τον χώρο να έχει κατακλυστεί από τρικαλινούς, ξεκίνησε με την απονομή τιμητικής πλακέτας, από την αντιπρόεδρο του μουσείου Τσιτσάνη, κ. Εφη Λεβέντη, στη σύζυγο του Γιώργου Σαμολαδά, Ελευθερία ενώ παρούσες ήταν και οι δύο κόρες του. Η κ. Λεβέντη ανέφερε ότι η συνεισφορά του Γιώργου Σαμολαδά ήταν τεράστια, ενώ η κ. Σαμολαδά ευχαρίστησε για την τιμητική αυτή βραδιά και βράβευση.

samol7

Στη συνέχεια, η «ψυχή» του αφιερώματος, καθηγήτρια φιλόλογος κ. Λίλια Τσούβα, πληροφορούσε τους τρικαλινούς για τη ζωή και τα έργα του συντοπίτη μας στιχουργού, με φόντο σπάνιο φωτογραφικό υλικό που προσέφερε η οικογένεια Σαμολαδά και αξιοποίησε ο Θωμάς Πρεβέντης. Ενδιάμεσα, με έξοχη εκτέλεση και περίσσιο πάθος, τα μέλη της «Τρικαλινής Μουσικοπαρέας», ερμήνευαν αγαπημένα τραγούδια. Οι ερασιτέχνες συντελεστές, επέδειξαν επαγγελματική λειτουργία και με τις ερμηνείες – εκτελέσεις των τραγουδιών συνεπήραν τους εκατοντάδες μαγεμένους από την όμορφη νύχτα τρικαλινούς.

Την «Τρικαλινή Μουσικοπαρέα» αποτελούσαν οι:
Αναστασοπούλου Στέλλα, φλάουτο
Γαλάνης Βασίλης, κρουστά
Γρούτσος Χρήστος, μπουζούκι
Λαγός Βαγγέλης, κιθάρα
Μαντζάνας Βαγγέλης, ακκορντεόν
Μπελμέζου Χριστίνα, τραγούδι
Όκκας Κώστας, τραγούδι
Παπαγεωργίου Γιώργος, κιθάρα
Πρεβέντης Σάκης, μπουζούκι-τραγούδι
Τζιάννης Γιώργος, μπαγλαμά-τραγούδι

.