Τιμή και δόξα στην θυσία των πέντε Επονιτών στα Τρίκαλα από το ΚΚΕ

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση-την πρώτη από τις δύο που θα γίνουν για τον ίδιο σκοπό στα Τρίκαλα- που διοργανώθηκε από το παράρτημα Τρικάλων της Π.Ε.Α.Ε.Α (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) και του Δ.Σ.Ε (Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), τιμήθηκε σήμερα το απόγευμα στα Τρίκαλα η 75η επέτειος της ηρωϊκής θυσίας των 5 Τρικαλινών Επονιτών Στέργιου Γάτσα, Γιάννη Μπριάζη, Κώστα Στεργιόπουλου, Κώστα Σύρμπα, και Απόστολου Τσιανάκα, οι οποίοι απαγχονίστηκαν στις 18 Απριλίου 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, στο χώρο όπου είναι σήμερα το μνημείο με τις φιγούρες των πέντε παλληκαριών.

75 χρόνια μετά την ηρωϊκή θυσίατους, οι πέντε Επονίτες τιμήθηκαν σε μια εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων και κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την Επιτροπή Ειρήνης, από εκπροσώπους της Π.Ε.Α.Ε.Α και άλλων φορέων και οργανώσεων, καθώς και από συγγενείς των θυμάτων.

Κεντρική  ομιλήτρια  στην εκδήλωση, η οποία αναφέρθηκε στο παράδειγμα της θυσίας των 5 Επονιτών στη σύγχρονη εποχή, ήταν το μέλος της τομεακής επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ Γεωργία Καπέτη, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και το μέλος της Δ.Ε. της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Παραρτήματος Τρικάλων Λάζαρος Τσουμένης.

Στους συγκεντρωμένους εκφωνήθηκε όλο το ιστορικό με τα γεγονότα εκείνων των ημερών στα Τρίκαλα, που κατέληξε στην σύλληψη και τον απαγχονισμό των παλληκαριών στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση, έδωσε  η απόδοση τραγουδιών από Τρικαλινούς μουσικούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της εκδήλωσης τηρήθηκε από όλους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 5 Επονιτών.