Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού;

“..να γίνοµαι άνεµος για το χαρταετό και χαρταετός για τον άνεµο, ακόµη και όταν ο ουρανός δεν υπάρχει.”

Οδ. Ελύτης (Ο µικρός Ναυτίλος)

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και ετοιμαζόμαστε να πετάξουμε τον αετό μαζί με τα παιδάκια μας. Τι ωραίο θα ήταν να τους λέγαμε και τι συμβολίζει αυτό το όμορφο έθιμο, συμφωνείτε;

O ουρανός έχει την τιµητική του µιας και στολίζεται µε αµέτρητους πολύχρωµους χαρταετούς προσφέροντας ένα τέλειο θέαµα.

Γέλια και φωνές συνοδεύουν την αγωνία και τη χαρά µικρών και µεγάλων που µε πείσµα προσπαθούν να τον σηκώσουν όσο πιο ψηλά γίνεται, αν βέβαια ο καιρός είναι σύµµαχος!

Και η περηφάνεια ξεχειλίζει όταν τελικά ο χαρταετός πετάει αγέρωχος και καµαρωτός στον ουρανό κάνοντας τις φιγούρες του µε τη βοήθεια του ανέµου!

Τι συµβολίζει όµως το πέταγµα του χαρταετού που τόσο αγαπάµε όλοι;

Οι χαρταετοί πλανιούνται στους ουρανούς εδώ και χιλιετίες.

Το ταξίδι ξεκίνησε από τις χώρες της Ανατολής, και συγκεκριµένα από την Κίνα, ενώ στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί εµφανίζονται γύρω στο 400 π.Χ. Στην ελληνική χριστιανική παράδοση το πέταγµα του χαρταετού γίνεται την Καθαρά Δευτέρα που είναι η πρώτη µέρα της Σαρακοστής.

Με την νηστεία, που ξεκινάει αυτή την µέρα, καθαρίζεται το σώµα και η ψυχή και το πέταγµα του χαρταετού συµβολίζει αυτήν την ανάγκη του ανθρώπου για πνευµατική και ψυχική εξύψωση στα ουράνια και την επιθυµία του να πλησιάσει νοητά το Θεό.

Γι αυτό και συνηθίζεται να πετούν τα παιδιά τον χαρταετό, καθότι «των τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών».

Στους λαούς της Ανατολής οι χαρταετοί στολίζονταν µε ευχές και πετώντας τους τούς έστελναν όσο πιο κοντά µπορούσαν στον θεό.

Και… επειδή εσείς οι γονείς γίνεστε καµιά φορά πιο παιδιά κι απ’ τα παιδιά, αν θέλετε να ζήσετε ακόµα πιο έντονα το έθιµο της Καθαράς Δευτέρας και να µοιραστείτε µε τους µικρούς επίδοξους «πιλότους» σας µια ακόµα µοναδική στιγµή µαζί τους, δεν έχετε παρά να φτιάξετε παρέα τον χαρταετό σας!

Το µόνο που θα χρειαστείτε είναι τα κατάλληλα υλικά, µεράκι, λίγη µαστοριά και ένα ζευγάρι παιδικά χεράκια για βοήθεια!

Αµόλα καλούµπα, λοιπόν, και προσοχή µεγάλη: Διαλέγουµε ανοιχτούς χώρους για το πέταγµα του χαρταετού µακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, έτσι;

Κατερίνα Αποστολίδου

Συντάκτης/Συντάκτρια
Παιδαγωγός