Τι συμβαίνει στο σώμα όταν γερνάμε

Όλοι γνωρίζουμε τα προφανή σημάδια γήρανσης: ρυτίδες, γκρίζα μαλλιά, μια ελαφριά κύφωση, ίσως μικρότερη μνήμη. Αλλά γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Ο κάθε οργανισμός σύμφωνα με δημοσίευμα του πανεπιστημίου Harvard, αποτελείται από 13 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Οι ιστοί και τα όργανα μας στην πραγματικότητα, είναι ένα σύνολο κυττάρων, που συγκρατούνται μαζί με διάφορα φυσικά υλικά, που έχουν δημιουργήσει τα κύτταρα.

Όσο μεγαλώνουμε, τα κύτταρα γερνούν, αλλά τόσο ανεπαίσθητα, που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε: βλέπουμε απλώς το σώμα να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται.

Σε κάποιο σημείο της ζωής, συχνά στη δεκαετία του ’30, τα σημάδια της γήρανσης αρχίζουν να γίνονται εμφανή. Μπορούν να παρατηρηθούν σε όλα, από τα ζωτικά μας σημάδια (όπως η αρτηριακή πίεση) στο δέρμα μας, στα οστά και στις αρθρώσεις μας, στα καρδιαγγειακά, πεπτικά και νευρικά μας συστήματα και πέραν αυτών.

Ορισμένες αλλαγές γήρανσης ξεκινούν νωρίς στη ζωή. Για παράδειγμα, ο μεταβολισμός σας αρχίζει σταδιακά να μειώνεται ξεκινώντας από την ηλικία των 20 περίπου ετών. Οι αλλαγές στην ακοή σας, από την άλλη πλευρά, συνήθως ξεκινούν μετά τα 50 έτη.

Οι επιστήμονες δεν έχουν εξηγήσει ακόμη πλήρως την περίπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων που μας κάνουν να γερνάμε. Γνωρίζουμε όμως ότι πολλά διαφορετικά πράγματα επηρεάζουν τη γήρανση: γενετική, διατροφή, άσκηση, ασθένεια και πλήθος άλλων παραγόντων, όλα συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης.

Συμπτώματα
Η κάθε ηλικία έχει πολλά κοινά σημάδια γήρανσης. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη

Μεγαλύτερος κίνδυνος θερμοπληξίας ή υποθερμίας

Ελαφρά μείωση του ύψους καθώς τα οστά μας γίνονται λεπτότερα και χάνουν κάποιο ύψος

Τα οστά σπάνε πιο εύκολα

Αλλαγές στις αρθρώσεις, που κυμαίνονται από μικρή δυσκαμψία έως σοβαρή αρθρίτιδα

Αργή και περιορισμένη κίνηση

Μείωση της συνολικής ενέργειας

Δυσκοιλιότητα

Ακράτεια ούρων

Ελαφρά επιβράδυνση της σκέψης, της μνήμης και της σκέψης (ωστόσο, το παραλήρημα, η άνοια και η σοβαρή απώλεια μνήμης ΔΕΝ αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης)

Μειωμένα αντανακλαστικά και συντονισμός και δυσκολία στην ισορροπία

Μείωση της οπτικής οξύτητας

Μειωμένη περιφερειακή όραση

Κάποιος βαθμός απώλειας ακοής

Δέρμα και χαλάρωση του δέρματος

Λεύκανση ή γκριζάρισμα των μαλλιών

Απώλεια βάρους, μετά την ηλικία των 55 ετών στους άνδρες και μετά την ηλικία των 65 ετών στις γυναίκες, εν μέρει λόγω της απώλειας μυϊκού ιστού.

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που συμβαίνει μέχρι το τέλος της ζωής του ανθρώπου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κακό, αλλά η φυσική μας εξέλιξη. Ο τρόπος για να παραμένουμε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια είναι να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή και να γυμναζόμαστε τακτικά. Έτσι χαρίζουμε στο σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη, διατηρούμε τη γνωστική λειτουργία και φυσικά προστατεύουμε τους μύες, που έχουν την τάση να χάνουν τον όγκο τους.

portraits.gr