Τι σηματοδοτεί η δήλωση Βλαχογιάννη «Βαγγέλη, πιάσε το φραγγέλιο»

9999 2222 0

Στην αρχή κάποιοι νόμισαν ότι ο Ηλίας Βλαχογιάννης όταν  στη δήλωσή του για τα όσα συνέβησαν στη Νέα Δημοκρατία έλεγε «Βαγγέλη πιάσε το φραγγέλιο» εννοούσε το ευαγγέλιο ενώ άλλοι το ευχέλαιο.

Γιατί στα μέρη μας, όταν θέλουμε να παρακινήσουμε κάποιον σε άμεση και ακτιβιστική ενέργεια λέμε «Μήτσο πιάσε το κουμπούρι» η «Κώτσο πιάσε τη μαγκούρα» η « Θύμιο πιάσε το μυδράλιο και μην αφήσεις κανέναν»

Νομίζουμε όμως ότι το φραγγέλιο, ξεπέρασε το όριο, αφού παραπέμπει σε απάνθρωπη κτηνωδία που δεν αντέχεται, και όχι σε τιμωρητική ενέργεια σε βάρος συναγωνιστών της ίδιας παράταξης!

Αυτό ούτε στον εχθρό  έλεγαν οι παλιότεροι, πόσο μάλλον σε βάρος στελεχών της ίδιας παράταξης …

Και αυτό γιατί το φραγγέλιο,  δεν ήταν μια απλή μαστίγωση.

 Αυτόν πού επρόκειτο να υποστεί το φραγγέλιο τον έδεναν σε μια κολώνα και ο ειδικός δήμιος πού εκτελούσε την φραγγέλωση έπαιρνε ένα μαστίγιο βαρύ το οποίο είχε πολλές λουρίδες στην άκρη του, πάνω στις λουρίδες ήταν δεμένες σφαίρες από μολύβι ή μικρά οστάρια, κότσια από αρνί και τις έφερνε με όση δύναμη είχε πάνω στην ράχη δεμένου ανθρώπου. Πολύ σύντομα, απ΄ τα πρώτα κτυπήματα εξεσχίζετο το δέρμα τού ανθρώπου πού εδέχετο την φραγγέλωση και ύστερα από μερικά κτυπήματα ακόμη έφευγαν και κατεξεσχίζοντο τελείως οι σάρκες του και απεγυμνώνοντο τα κόκαλα τής ράχης!!!!

Αναφέρονται στην ιστορία αρκετές περιπτώσεις από ανθρώπους, πού απέθαναν την ώρα τής φραγγελώσεως.  Σ΄ αυτήν τώρα την καταξεσχισμένη, καταματωμένη και καταπονεμένη ράχη, κουβάλησε ο Χριστός μας τον Σταυρό του, πού ήταν ξύλο βαρύτατο, έτσι ώστε να μπορεί να σηκώσει επάνω του το βάρος ενός ανθρώπου χωρίς νά λυγίσει. Και είναι γνωστό αλλά και πάρα πολύ φυσικό να το περιμένει κανείς ότι λύγισε κάτω από το βάρος τού Σταυρού, ήδη εξαντλημένος και με αιμορραγία πού τού είχε στοιχίσει απώλεια δυνάμεων, λύγισε κάτω από το βάρος τού Σταυρού αυτού και έπεσε, όπως λένε οι παραδόσεις, με το πρόσωπο πάνω στη γη, με το πρόσωπο, χωρίς καν να μπορεί να προστατεύσει το σώμα του απ΄ τις συνέπειες τής πτώσεως χάρις στο Σταυρό, τον οποίο ήταν αναγκασμένος νά κρατάει και πού έπεσε σαν βάρος από πάνω του.

Για να  λέμε την αλήθεια το ΣΤΑΥΡΩΣΕ ΤΟΥΣ το οποίο από τη μία δηλώνει  το τέλος του μαρτυρίου, από την άλλη μια πολίτικη προτροπή εκλογής πολιτικών προσώπων, πιο  …. ήπιο θα ήταν.

Πάντως μετά τους Σαμαροφύλακες , τους  Μητσοτάκηδες,  των ….Ροδόσταυρων …φαίνεται πως θα έχουμε και την προωθημένη εκδοχή των Φραγγελιστών!!

Θου κύριε…

 

.