Τι προβλέπει το μνημόνιο για τα «κόκκινα» δάνεια

ti-proble

Σειρά μέτρων και νόμων θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις εμπορικές τράπεζες, όπως προβλέπει η νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Η επίλυση του φλέγοντος ζητήματος των «κόκκινων» δανείων ήταν ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα στην διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως αναφέρει το Reuters.

Διαχωρισμός των οφειλετών

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αλλάξουν την νομοθεσία για την επιχειρηματική αφερεγγυότητα προκειμένου να διαχωριστούν οι φερέγγυοι δανειολήπτες από αυτούς που δεν καταβάλουν δόσεις.

Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μηχανισμούς οι οποίοι θα διαπιστώνουν ποιοι από τους δανειολήπτες σκοπίμως αρνούνται να καταβάλουν τις δόσεις εκμεταλλευόμενοι την νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και ενίσχυση με δικαστές των δικαστηρίων που εξετάζουν υποθέσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να κατοχυρώσει νομοθετικά το επάγγελμα του σύνδικου πτωχεύσεως.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος και των δικαστηρίων

Έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015, η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εως το τέλος του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει επιπλέον νομοθετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ των οποίων και μέτρα για ειδικές δικαστικές αίθουσες που θα εξετάζουν τα επιχειρηματικά και τα προσωπικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Μόνιμο δίχτυ κοινωνικής προστασίας

Επίσης, η Αθήνα θα συστήσει μια ανεξάρτητη Υπηρεσία Πιστώσεων και Πλούτου η οποία θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής εκ μέρους των οφειλετων προκειμένου να διευκολύνεται το έργο των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα μόνιμο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και μέτρα στήριξης των πλέον ευάλωτων οφειλετών και μέτρα διαχωρισμού τους από αυτούς που σκοπίμως εκμεταλλεύονται την καλή πίστη των τραπεζών» αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ταχεία εκκαθάριση μη βιώσιμων εμπορικών οφειλετών

Ακόμη, έως τον Δεκέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διαμορφώσει συντονιστικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση οφειλετών με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά χρέη, πρώτον, με την κατηγοριοποίηση των εμπορικών οφειλετών που φέρουν μεγάλα δημόσια χρέη ανάλογα με την βιωσιμότητά τους και, δεύτερον, με την θέσπιση νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων οντοτήτων έως τα τέλη Μαρτίου 2016, και την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016.

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες για τους επιχειρησιακούς στόχους τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν ανά τρίμηνο αναφορές στην ΤτΕ για τις επιδόσεις τους στους σχετικούς δείκτες.

thetoc