Τι “παίζει″ με το ΕΣΠΑ;

espa2-ken

Μια περίεργη ιστορία με προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ βλέπει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και δημιουργεί… πλήθος ερωτημάτων σχετικά με υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όλα ξεκίνησαν από καταγγελίες νέων αλλά και υφιστάμενων επιχειρηματιών οι οποίοι έπαθαν μεγάλη ζημιά, εξαιτίας της δυσλειτουργίας και γραφειοκρατίας του υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών του, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρία (ΕΛΑΝΕΤ).

Μάλιστα στις ίδιες καταγγελίες σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Εταιρεία σημειώνει αρνητικό ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων, με αποτέλεσμα η επιχειρηματική αγορά που εξαιτίας της κρίσης έχει γονατίσει, να μοιάζει με καζάνι που βράζει, εξαιτίας των χαμένων ευκαιριών.

Όπως καταγγέλλουν επιχειρηματίες οι οποίοι έλαβαν έγκριση κανονικά ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για την χρηματοδότηση του επενδυτικού τους σχεδίου, προχώρησαν στην υλοποίηση της επένδυσης.

Τώρα και αφού έχει υλοποιηθεί μέρος ή και το σύνολο της επένδυσης, το υπουργείο τους απορρίπτει από το πρόγραμμα με συνοπτικές διαδικασίες και λόγους αν μη τι άλλο «περίεργους» γιατί π.χ. μια απόδειξη είσπραξης που προσκόμισαν δεν είχε πάνω σφραγίδα, ή το αντίγραφο του extrait της τραπέζης δεν ήταν καθαρογραμμένο, χωρίς μάλιστα να τους δίνει το δικαίωμα ή να τους ζητά να καταθέσουν συμπληρωματικά τα αποδεικτικά καθαρογραμμένα και με σφραγίδες.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί από αυτούς να βρίσκονται σε απόγνωση έχοντας επενδύσει σημαντικά χρηματικά ποσά εν αναμονή και των πόρων που είχαν εγκριθεί για την επένδυση από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Και βέβαια το ερώτημα για όλα αυτά αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και τον κ. Δένδια αφού οι επιχειρηματίες έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα όρια της απόγνωσης.

.kentrinews