Τι μας προσφέρουν τα κόκκινα τρόφιμα;

Η απάντηση είναι ότι το χρώμα τους οφείλεται συνήθως σε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν, οι οποίες τους δίνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Το κόκκινο χρώμα οφείλεται στην παρουσία μιας πολύ σημαντικής κατηγορίας αντιοξειδωτικών, των λεγόμενων πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες σχετίζονται σήμερα με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία μας και ιδιαίτερα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Αποτελούν μια ασπίδα προστασίας από το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς μας και όχι μόνο.

Αν λοιπόν η διατήρηση της φυσικής υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας είναι για εσάς ένα ζητούμενο, ίσως το πιο σημαντικό αντιγηραντικό είναι η διατροφή σας. Αν μάλιστα θέλετε να χρωματίσετε τις διατροφικές σας επιλογές, αυτές θα είχαν χρώμα κόκκινο. Αξίζει να επιλέξετε τα κόκκινα τρόφιμα. Κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά θα γνωρίσουμε στη συνέχεια.

Κόκκινη πιπεριά

Η κόκκινη πιπεριά αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην προστασία των κυττάρων μας από τη γήρανση. Παράλληλα περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και σημαντικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο αποτελεί ένα ισχυρό προληπτικό όπλο έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως αυτός του προστάτη.

Επίσης, μία από τις σημαντικότατες δράσεις των συστατικών της κόκκινης πιπεριάς είναι αυτή της προστασίας των ματιών μας από τη γήρανση και διαταραχές όπως η εκφύλιση της ωχρής κηλίδας και ο καταρράκτης. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην παρουσία της βιταμίνης Α, αλλά ιδιαιτέρως της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης.

Τα δύο αυτά συστατικά αποτελούν αναντικατάστατα συστατικά των ματιών μας, τα οποία προστατεύουν από την καθημερινή φθορά. Επειδή όμως όσο μεγαλώνει κανείς μειώνονται τα αποθέματα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, αυτά θα πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς.

Κόκκινο κρασί

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από στεφανιαία νόσο. Αυτό οφείλεται στις διάφορες αντιοξειδωτικές του ουσίες, με διάφορους μηχανισμούς, όπως είναι η αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), η μείωση της δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, η μείωση της πηκτικότητας του αίματος, η βελτίωση της λειτουργικότητας των αγγείων και κυρίως λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του, η προστασία των κυττάρων από την καταστροφή που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα κόκκινα κρασιά που έχουν ζυμωθεί σε δρύινα βαρέλια, ενώ αυξάνονται κατά τη συντήρησή τους σε αυτά με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όλες οι ευεργετικές δράσεις του κόκκινου κρασιού προκύπτουν μόνο μετά από καθημερινή και όχι περιστασιακή κατανάλωσή του.

Εχει βρεθεί ότι κάποιος ο οποίος καταναλώνει 2 ποτηράκια κρασί κάθε ημέρα έχει όλες τις προαναφερόμενες δράσεις στον οργανισμό του, ενώ εάν κάποιος δεν πίνει καθόλου κρασί όλη την εβδομάδα και το καταναλώνει όλο μαζί στις 2 ημέρες του Σαββατοκύριακου δεν έχει κανένα από τα οφέλη του κρασιού στον οργανισμό του.

Ντομάτα

Αποτελεί πλούσια πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και είναι το συστατικό στο οποίο οφείλεται το έντονο κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών, ενώ πλήθος μελετών συνδέει την αυξημένη κατανάλωση λυκοπενίου με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη.

Παράλληλα, η ντομάτα παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε καροτενοειδή ενισχύει περαιτέρω την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Cranberries

Τα cranberries αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, μαγγανίου, βιταμίνης Κ και διαιτητικών ινών. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η έρευνα γύρω από τα cranberries έχει επικεντρωθεί στην περιεκτικότητά τους σε πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλα. Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση 2 και 5 φορές ισχυρότερη από της βιταμίνης C και Ε, αντίστοιχα. Γενικότερα το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των cranberries έχει σήμερα συσχετιστεί με σημαντικότατα οφέλη για την υγεία.

Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές θεωρούσαν επίσης ότι η ικανότητα των cranberries να προλαμβάνουν προβλήματα, όπως λοιμώξεις τους ουροποιητικού συστήματος, οφειλόταν κυρίως στην υψηλή τους οξύτητα. Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι τόσο η οξύτητα αλλά η ιδιαίτερη δομή των προανθοκυανιδινών που περιέχουν, που συμβάλλει στα ιδιαίτερα οφέλη τους για την καλή υγεία του οργανισμού. Συγκεκριμένα, η ιδιαίτερη αυτή δομή δρα σαν φραγμός απέναντι σε βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις.

Ρόδι

Το ρόδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, που συμβάλλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Βιταμίνη Κ, μια πολύ σημαντική για την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό του ασβεστίου και την καλή υγεία των οστών μας βιταμίνη. Κάλιο, που σχετίζεται με την καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή ομοιόσταση των υγρών στο σώμα μας. Φυλλικό οξύ, το οποίο αποτελεί συστατικό κλειδί για την ομαλή νευρομυϊκή μας λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Αδιαμφισβήτητα όμως το πιο δυνατό διατροφικό χαρακτηριστικό του ροδιού είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Ετσι, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, συστατικά που ασκούν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών του ροδιού, και ιδιαίτερα ανθοκυανινών και πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Σημαντική φαίνεται να είναι και η δράση του ροδιού στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Φράουλα

Η φράουλα αποτελεί μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης C. Επιπλέον, παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού και την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και άλλων πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως φυλλικό οξύ, μαγγάνιο και κάλιο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υψηλή περιεκτικότητα της φράουλας σε φυτοχημικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικοί παράγοντες. Ειδικότερα, περιέχουν υψηλά ποσά ελλαγικού οξέος και ορισμένων φλαβονοειδών, τα οποία φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

vita.gr