Τι κρύβει η καθυστέρηση

tsipras megaro copy

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, για να εξηγήσει τη στάση αναμονής των πιστωτών για την οποία είχε μιλήσει νωρίτερα.

Η δήλωσή του αυτή πέρασε γενικά απαρατήρητη αλλά έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συγκράτησαν το γεγονός ότι ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε σε ένα ενδεχόμενο που είχε γίνει γνωστό με διαρροή και όχι με ανακοίνωση ή με δήλωση.

Για το λόγο αυτό, υπήρξε ανησυχία ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, παρά τους χαμηλούς για τα μέτρα του τόνους που υιοθετεί μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, μπορεί απλώς να περιμένει στη γωνία μια κίνηση από την ελληνική πλευρά που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημά του για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει εδώ βούληση ή δυνατότητα για την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Πολύ σύντομα όσοι είχαν φόβους για τις βαθύτερες προθέσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώθηκαν.

«Το Grexit παραμένει στο τραπέζι», δήλωσε χθες στο γερμανικό κανάλι ZDF ο Β. Σόιμπλε, μια μέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι εξαρτάται από τη δική μας χώρα και την τήρηση των υποχρεώσεων της εάν θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Με το βλέμμα στα «γεράκια»

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες κατά τη διαδικασία έγκρισης του ελληνικού πακέτου από τη γερμανική Βουλή λόγω ισχυρών αντιδράσεων βουλευτών του κόμματός της.

Έτσι, κρίθηκε ότι θα έπρεπε να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να μην χαριστούν επιχειρήματα στους Γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές που εγκαλούν την ηγεσία του κόμματός της για υποχωρητικότητα απέναντι στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό έγινε γνωστό από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου χθες το απόγευμα ότι πολιτικές πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα χωρίς να διευκρινιστεί αν θα πρόκειται για τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή για προκήρυξη εκλογών άμεσα.

«Πρώτα να τελειώσουν όλα και μετά συζητάμε», είναι η απάντηση που έδωσε στο tvxs κυβερνητική πηγή επιμένοντας ότι ορόσημο παραμένει η 20η Αυγούστου, όταν προγραμματίζεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος.

Η ίδια πηγή δεν επιβεβαιώνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται κάποιο ατύχημα στο «και 5», όμως αναγνωρίζει ότι έχει σημασία να μην τροφοδοτούνται τα γεράκια της ευρωζώνης με επιχειρήματα εναντίον της χώρας μας. Και προσθέτει ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές σε Πορτογαλία και Ισπανία τόσο πιο επιθετική θα γίνεται η πορτογαλική και η ισπανική δεξιά με την ελληνική κυβέρνηση. Μια πρώτη γεύση δόθηκε χθες από τον Ισπανό ΥΠΟΙΚ ντε Γκίντος που μίλησε για «ανεύθυνες πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην δυσχερανθεί η συζήτηση την οποία επιδιώκει η Αθήνα για την αναδιάρθρωση του χρέους που είναι το επόμενο κεφάλαιο αφού κλείσει εκείνο του τρίτου μνημονίου.

Το βασικό σενάριο

Παρά το γεγονός ότι συντηρείται η ασάφεια σε σχέση με τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι και η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου ο οποίος θεωρεί πως αν επιλογή είναι οι κάλπες τότε πρέπει να επιλεγεί η εγγύτερη δυνατή ημερομηνία γιατί αυτό θα είναι το καλύτερο για την οικονομία που ζημιώνεται με την αβεβαιότητα.

Το αν θα προηγηθεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης της προκήρυξης εκλογών είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί και δεν πρόκειται να αποφασιστεί αν δεν αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της πλειοψηφίας των διαφωνούντων βουλευτών. Η Αριστερή Πλατφόρμα ως προς αυτό το θέμα μιλάει με χρησμούς και αυτό δεν διευκολύνει τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Η πιθανή λειτουργία θερινών τμημάτων στη Βουλή (για να ψηφιστούν απρόσκοπτα οι εφαρμοστικοί νόμοι) δεν επηρεάζει τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, γιατί μπορεί να ζητηθεί η σύγκλιση της Ολομέλειας ειδικά γι αυτό τον σκοπό. Επίσης, δεν επηρεάζει την προκήρυξη εκλογών (ας θυμηθούμε τις εκλογές του 2007 επί πρωθυπουργίας Καραμανλή).

tvxs