Τι κέρδισε και τι έχασε η Αθήνα από τη επίσκεψη του Ερντογάν

Τα αποτελέσματα από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα θα φανούν και θα αποτιμηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο ωστόσο ο μέχρι στιγμής απολογισμός των «32 ωρών» της παρουσίας τούρκου προέδρου δημιουργεί πολλές… γκρίζες ζώνες.

‘Ηδη πριν καν φτάσει στην Ελλάδα για την ιστορική (υπό την έννοια ότι ο τελευταίος τούρκος πρόεδρος είχε έρθει πριν από 65 ολόκληρα χρόνια) επίσκεψη, ο Ταγίπ Ερντογάν μέσω της συνέντευξης του στον ΣKAI όχι μόνο έθεσε την ατζέντα του αλλά «έριξε» και την πεπονόφλουδα πάνω στην οποία πάτησε πρωτίστως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και δευτερευόντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παρά την αυτάρεσκη εκδοχή της Αθήνας – αλλά και των αναλύσεων σημαντικών ξένων μέσων – ότι ο Ερντογάν θέλει να ανοίξει τον δίαυλο του με την Ε.Ε και να βγει από την απομόνωση ο τούρκος πρόεδρος φάνηκε συνεπής με τον… εαυτό του. Το ακροατήριο του παραμένει ο τουρκικός λαός ασχέτως αν μιλά στην Αθήνα, στο Βερολίνο ή αλλού.

‘Ετσι χωρίς, κατά την δυτική εκδοχή της διπλωματίας, να τηρεί τα προσχήματα έθεσε και μέσα “στο σπίτι μας” θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης (που κυρίως όρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας), θέμα μεταχείρισης των “συμπατριωτών” του ( της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη) , θέμα Τζαμιού στην Αθήνα αλλά και την απαίτηση η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη για να σταλούν πίσω στην Τουρκία οι τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ακροβατώντας εκτός πρωτοκόλλου “πάτησε την πεπονόφλουδα” του Ερντογάν και του έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξει on camera μέσα από το προεδρικό Μέγαρο όλη την τουρκική ατζέντα και να θέσει τις αξιώσεις του.

Οπως εξελίχθηκε η τυπική, ως όφειλε να είναι, συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ταγίπ Ερντογάν έβαλε τα πράγματα σε έναν μονόδρομο για την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός με τις αυστηρές διαπιστώσεις και τις απαντήσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρόεδρο μπορεί να κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά δεν κέρδισε τον επιδιωκόμενο στόχο: να φανεί ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακόμη και οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις για έναρξη συνομιλιών σχετικά με τα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την υφαλοκρηπίδα και το προσφυγικό ήταν σαν να μην ελέχθησαν ποτέ.

Τα μεγάλα αγκάθια στις σχέσεις των δυο χωρών, π.χ. Αιγαίο και Κυπριακό, παραμένουν ανοιχτά, ενώ ο Ερντογάν δεν πρόκειται να βγάλει από την ατζέντα του την απαίτηση να σταλούν πίσω στην Τουρκία οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί για τους οποίους η ελληνική δικαιοσύνη άνοιξε την “ασπίδα” του ασύλου.

Ο Ερντογάν όπως έδειξε και η επίσκεψή του στην Κομοτηνή – η υποδοχή του από τα μέλη της μειονότητας απείχε αρκετά από το να χαρακτηριστεί θριαμβευτική – θα εξακολουθήσει να παίζει στα ελληνοτουρκικά το “χαρτί της μειονότητας” και του ελέγχου που ασκεί η  ‘Αγκυρα μέσω πολλών και διάφορων «καναλιών».

Η αποτίμηση που κάνει η κυβέρνηση παραβλέπει την κριτική πως ούτε η συγκυρία, ούτε η αναγκαιότητα “επέβαλε” την πρόσκληση Ερντογάν και επιμένει πως “τολμηρή” της πρωτοβουλία “στέφθηκε με επιτυχία” όπως είπε ο Δ.Τζανακόπουλος. Στους αντίποδες η αντιπολίτευση θεωρεί ότι το ταξίδι Ερντογάν δεν αφήνει τίποτα χρήσιμο για την χώρα. Και όπως σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “το ερώτημα παραμένει: Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής επίσκεψης; Να δώσουμε βήμα στον κ. Ερντογάν για να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε εκ των υστέρων μαζί του μπροστά στις κάμερες”.

thetoc.gr