Τι ήχο πρέπει να έχει το ξυπνητήρι μας;

Η δυσκολία ενεργοποίησης το πρωί αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος κινείται χωρίς σταματημό. Σύμφωνα με έρευνες η εργασιακή απόδοση ενός ατόμου που δεν κοιμάται επαρκώς και δεν έχει ποιοτικό ύπνο, μπορεί να υποβαθμιστεί έως και για τέσσερις ώρες, ενώ έχει συνδεθεί και με σοβαρά ατυχήματα. Υπάρχει όμως σύνδεση και ανάμεσα στους ήχους με τους οποίους ξυπνάμε και στην αδράνεια των πρωινών ωρών.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο RMIT που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, οι μελωδικοί ήχοι μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα επαγρύπνησης, ενώ οι διακεκομμένοι και «σκληροί» ήχοι συνδέονται με αυξημένα επίπεδα πρωινής αδράνειας.

Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για όσους πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη επαγρύπνηση αφότου ξυπνήσουν, όπως οι άνθρωποι που εργάζονται σε βάρδιες ή εκείνοι που ανταποκρίνονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής, δρ Stuart McFarlane, ανέφερε σχετικά: «Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι ο κλασικός μονότονος ήχος του ξυπνητηριού βελτιώνει την επαγρύπνηση. Τα δικά μας δεδομένα, όμως, αποκαλύπτουν ότι οι μελωδικοί ήχοι μπορεί να αποτελούν το στοιχείο-κλειδί στο όλο ζήτημα. Παρόλο που χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τον ακριβή συνδυασμό μελωδίας και ρυθμού που αποδίδει καλύτερα, οι ήχοι που επιλέγονται μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ξυπνητήρια».

Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια ειδικά σχεδιασμένη διαδικτυακή έρευνα, όπου και απάντησαν ποιόν τύπο ήχου χρησιμοποιούν στο ξυπνητήρι τους και βαθμολόγησαν τα επίπεδα πρωινής αδράνειας και επαγρύπνησης που είχαν.

«Αν συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις γνώσεις μας για τη σύνδεση μεταξύ των ήχων και της κατάστασης αφύπνισης, θα δημιουργήσουμε προοπτικές για εφαρμογή τους σε διάφορους τομείς, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία του ύπνου και την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί, έτσι, να συμβάλουμε στο σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων έτσι ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους συσκευές για να ξυπνούν σωστά», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Adrian Dyer και επίσης συγγραφέας της μελέτης.

iatrikanews.gr