Θύελλα στην αντιπολίτευση για τις «παράξενες» επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

venizelos meimarakis

Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα ,από την ώρα που απέσπασε την κοινή δήλωση των πέντε πολιτικών αρχηγών στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο την Δευτέρα, μέχρι και τη σημερινή του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο,προκαλούν αγωνία για το ποιος είναι ο δρόμος που έχει χαράξει και ακολουθεί.

Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις « δεν έχω σχέδιο εξόδου από το ευρώ» στο Ευρωκοινοβούλιο ακολουθήθηκαν από την διαπίστωση – προειδοποίηση ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο ελληνικός λαός αποδέχθηκε ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν « ευρώ ή δραχμή».

Κι αυτό σήμανε καμπανάκι στις πολιτικές παρατάξεις καθώς η καχυποψία έχει φτάσει πλέον στα όρια της αγωνίας για την αληθινή επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα ο οποίος τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καθησυχάσει ότι οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους είναι σε καλό δρόμο.

Ο Αλέξης Τσίπρα τηλεφώνησε στον Σταύρο θεοδωράκη και στην Φ. Γεννηματά ενώ όπως αναφέρει το Μ. Μαξίμου δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν συναντήσει αύριο το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατ ιδίαν χωρίς όμως να απευθύνει επίσημη πρόσκληση.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί σήμερα το βράδυ μετά τις 9:00 μ.μ. που καταφτάνει ο Πρωθυπουργός στην Αθήνα πως θα ενημερωθούν οι πολικοί αρχηγοί.

Ο Μεϊμαράκης δείχνει μέχρι και παραίτηση Παυλόπουλου για να αποτραπεί το Grexit

Πρώτος ο αντιπρόεδρος και εκτελών χρέη προέδρου της Ν.Δ Ευ. Μεϊμαράκης από το βήμα της Κ.Ο το μεσημέρι της Τετάρτης, έφτασε σε σημείο να υποδείξει δημοσίως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το δρόμο της παραίτησης εάν φθάσει η κατάσταση πάλι σε αδιέξοδο με το Grexit προς των πυλών.

Η ΝΔ όπως προανήγγειλε ο κ. Μεϊμαράκης σκεφτόταν σε πρώτη φάση αντί για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ να ζητήσει την άμεση διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Ωστόσο φαίνεται να επικρατούν ωριμότερες σκέψεις.

Βενιζέλος: Να μην περιμένουμε τον Τσίπρα ως την Κυριακή

Στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος ,βγαίνει και πάλι μπροστά και υποδεικνύει με αγωνία ότι θα πρέπει πριν από το Σάββατο να συγκληθεί εκ νέου συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το οποίο θα δεσμεύσει τον Αλ. Τσίπρα στην εθνική γραμμή «συμφωνία εντός του ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος τοποθετούμενος στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ,εξέφρασε τη θέση πως ούτε μια προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ούτε κατ ιδίαν συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες μπορούν να προασπίσουν το εθνικό συμφέρον και να βάλουν εγκαίρως φρένο σε μια ηθελημένη ή σε μια αθέλητη πορεία στο Grexit.

Οι επιφυλάξεις που είχε για τα όσα έγιναν στην πρώτη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών και το αόριστο κείμενο που συμφωνήθηκε επιβεβαιώνονται.

Ο ίδιος διατυπώνει την εκτίμηση πως ο Τσίπρας μπορεί να φέρει συμφωνία και να παραιτηθεί προκαλώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Περιγράφει μάλιστα τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να κάνει ο Αλ.Τσίπρας: «Να παραιτηθεί επικαλούμενος ότι δεν έχει εντολή ρήξης αλλά ούτε και εντολή αποδοχής όρων που καταψηφίστηκαν στο δημοψήφισμα . Και έτσι να οδηγήσει τη χώρα, λίγες ώρες πριν την λήξη του χρόνου, σε θεσμικό αδιέξοδο».

Και η επόμενη κυβέρνηση «προδοτών/ τεχνοκρατών» που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με τον «κ. Τσίπρα «άμεμπτο «, χωρίς την υπογραφή του σε μνημόνιο Αυτές οι κομπίνες δεν θα γίνουν» όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

«Το να περιμένουμε τον Τσιπρα μέχρι την Κυριακή να φέρει συμφωνία με το ενδεχόμενο να μην φέρει συμφωνία, με τους καρχαρίες γύρω από την Ελλάδα, είναι κάτι που δεν μου αρκεί . Δεν με ενδιαφέρει ο εκ των υστέρων καταλογισμός ευθυνών, αλλά η αποτροπή μιας εθνικής καταστροφής» σημείωσε και πρόσθεσε«να διασφαλίσουμε συνεπώς ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εθνική καταστροφή»

Η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά βρίσκεται μάλλον σε στάση αμήχανης αναμονής ,αποδεχόμενη σύμφωνα με πληροφορίες την πρόσκληση του πρωθυπουργού για μια κατ ιδίαν συνάντηση αύριο και τη διαβεβαίωσή του ότι δεν επιθυμεί τη ρήξη.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη η κ. Γεννηματά αναγνώρισε ότι ο χρόνος είναι ασφυκτικός και πως η κυβέρνηση πρέπει να φέρει μία επωφελή συμφωνία για τη χώρα και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό προσωπικά και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο σύνολό της ότι δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, μεταθέτοντας τις ευθύνες αλλού και σε άλλους».

Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για παιχνίδια σε βάρος της χώρας ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Πολλά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμμερίζονται το πολιτικό σκεπτικό του Ευάγγελου Βενιζέλου και συντάσσονται με τη θέση του ότι θα πρέπει να προλάβουν πιθανόν κάποιο «κόλπο» του πρωθυπουργού που θα σπρώξει την Ελλάδα στη δραχμή πριν καν γίνει αντιληπτό.

Θεοδωράκης: Πράξη προδοσίας το να φύγουμε από το ευρώ

Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επαναβεβαιωθεί η δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και κυρίως του Αλέξη Τσίπρα για παραμονή στο ευρώ προκρίνει το Ποτάμι.

Οπως είπε ο Στ. Θεοδωράκης «η πρωτοβουλία είναι του Πρωθυπουργού. Εμείς θέλουμε να σταθεροποιηθεί η χώρα. Δεν συμφωνούμε με ορισμένες απόψεις που ακούστηκαν σήμερα, να κάνουμε νέο δημοψήφισμα, να κάνουμε εκλογές, να κάνουμε συνεδρίαση στη Βουλή ή να καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Σημασία έχει ότι πρέπει η Ελληνική πλευρά να ετοιμαστεί για να δώσει αύριο την πρόταση της στους Θεσμούς. Δεν μας ενδιαφέρει η κωλυσιεργία».

Ο κ.Θεοδωράκης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη εθνική γραμμή που είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βέβαια δεν αρκεί να το λέμε. Είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού να το κάνει πράξη. Ελπίζουμε η πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά να βοηθά και να μην αφήνει κανένα παράθυρο ώστε να μας πουν κάποιοι την Κυριακή «Όχι»» ανέφερε.

Και επέμεινε πως για τους Έλληνες «το να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή ένωση είναι πράξη προδοσίας».

thetoc.gr