Θέσεις μάχης για την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ

Το τελικό σύνθημα για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να δώσει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει στο ξενοδοχείο Caravel με τους τέσσερις υποψήφιους να διαγκωνίζονται ήδη για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής θέσης εκκίνησης στον σκληρό εσωκομματικό αγώνα.

Βάσει της εισήγησης της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος, οι κάλπες για την προεδρική εκλογή θα στηθούν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ενώ ο δεύτερος γύρος (εφόσον χρειαστεί) θα διεξαχθεί μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 12 Δεκεμβρίου. Την προεδρία διεκδικεί η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης. Δεν αποκλείεται, όμως, να προκύψει και κάποιο όνομα-έκπληξη μέχρι την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων.

Το στοίχημα της εκλογικής συμμετοχής εν μέσω πανδημίας

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση της 19ης Νοεμβρίου του 2017 όπου είχε επικρατήσει στον β’ γύρο η κυρία Γεννηματά με 56,75% έναντι 43,25% του κ. Ανδρουλάκη. Σημειώνεται ότι στον α’ γύρο της 12ης Νοεμβρίου 2017 είχαν συμμετάσχει περίπου 210.000 πολίτες, ένας αριθμός εντυπωσιακός για τα σύγχρονα δεδομένα του κόμματος, καθώς περίπου δύο χρόνια πριν, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) είχε λάβει 341.732 ψήφους (6,3%), κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων του 2015 είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2017.

Αυτή τη φορά, όμως, οι εκλογές θα διεξαχθούν υπό συνθήκες πανδημίας κάτι που προκαλεί ανησυχία για τον αριθμό των μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Μάλιστα το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν Δεκέμβριο αυξάνει τους φόβους για την επίδραση που θα έχει ενδεχόμενη επιδημιολογική έξαρση στο μέγεθος της συμμετοχής.

Το debate και τα πρώτα εσωκομματικά «καρφιά»

Πριν από τις εσωκομματικές κάλπες οι διεκδικητές της προεδρίας θα αναμετρηθούν στις τηλεοπτικές κάμερες στο πλαίσιο μιας σειράς εσωκομματικών debate, όπως είχε συμβεί και το 2017. Το ζήτημα έθεσε ήδη δημοσίως ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος πρότεινε να διεξαχθεί τηλεμαχία με συμμετοχή των τεσσάρων διεκδικητών στην Δημόσια Τηλεόραση και να μπορούν μάλιστα να απευθύνουν ερωτήσεις όχι μόνον οι δημοσιογράφοι αλλά και οι τέσσερις διεκδικητές μεταξύ τους.

Πάντως τα «καρφώματα» μεταξύ των τεσσάρων ανθυποψηφίων έχουν ήδη αρχίσει προμηνύοντας μια σκληρότερη εκλογική μάχη σε σύγκριση με το παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Γεννηματά απάντησε σε οξύ τόνο στις αιτιάσεις των αντιπάλων της ότι κρατά «καθηλωμένα» τα ποσοστά του κόμματος. «Είμαι η μόνη που στην πράξη μεγάλωσα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ στα δύσκολα χρόνια. Μπορώ να το κάνω ξανά» τόνισε η νυν πρόεδρος η οποία ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 με εκλογικά ποσοστά 4,68% (Ιανουάριος 2015) και οδήγησε το ΚΙΝΑΛ στο 8,1% (Ιούλιος 2019). Παράλληλα «φωτογράφισε» τον Ανδρέα Λοβέρδο για την πρόθεσή του να επαναφέρει το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως «άλλοι ζητούσαν τη διάλυσή του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργηθεί κάτι νέο».

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης κατήγγειλε ως «προβοκάτσια» τις αναφορές κάποιων «ανόητων ρεπόρτερ», όπως τους χαρακτήρισε, που τον εμφανίζουν να έχει κάνει «μυστική συμφωνία» με κάποιον από τους ανθυποψηφίους του. «Δίνω μάχη αρχών και αξιών, καταλαβαίνω το “άγχος” κάποιων, αλλά τους ζημιώνει» σχολίασε. Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε εμμέσως κριτική στην Φώφη Γεννηματά καταγγέλλοντας ότι το ΚΙΝΑΛ «έχει αποτύχει». Μετριοπαθείς τόνους, μέχρι στιγμής, επιλέγει ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος δίνει έμφαση στην ανάγκη ανανέωσης του κόμματος.

naftemporiki.gr