Θερμαϊκός: Οι θαλάσσιες φούσκες «πνίγουν» τα μύδια

Μετά την απώλεια σχεδόν όλης της παραγωγής πέρυσι το καλοκαίρι, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη φαινόμενο πους τους προκαλεί απόγνωση: τα ασκίδια- οι θαλάσσιες φούσκες- πολλαπλασιάζονται και «πνίγουν» τα μύδια. 

Οι επιπτώσεις που έχουν αυτοί οι θαλάσσιοι οργανισμοί με πετρώδη μορφή, ο ρόλος των περιβαλλοντικών συνθηκών στην εξάπλωσή τους και τα χρόνια προβλήματα των μυδοκαλλιεργειών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Τα ασκίδια εμφανίζονται στα σχοινιά, εκεί όπου στερεώνονται οι αρμαθιές με τα μύδια, εξήγησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων, Κωνσταντίνος Βερβήτης. Στη συνέχεια αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και τις κατακλύζουν.

«Το φαινόμενο αυτό το παρατηρήσαμε ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2021, που ήταν το θερμότερο των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να πάθουμε μεγάλη καταστροφή και να χαθεί μεγάλο κομμάτι της παραγωγής», επεσήμανε. 

«Κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου παρατηρήσαμε να θανατώνεται και ο γόνος, δηλαδή τα νεαρά μύδια που θα καλλιεργούσαμε για να έχουμε παραγωγή το καλοκαίρι του 2022. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τα ασκίδια να κατακλύζουν τις αρμαθιές και το επόμενο βήμα ήταν να χαθεί ό,τι είχε απομείνει από τον γόνο αφού τα ασκίδια είχαν κλείσει τα μύδια μέσα στις αρμαθιές», περιέγραψε. 

Από τον Αύγουστο έως και τον Μάρτιο του 2023 δεν θα υπάρχουν ελληνικά μύδια στην αγορά τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, εκτίμησε ο κ. Βερβήτης, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής στην καλλιέργεια. 

«Το θερμικό σοκ που δέχθηκαν τα μύδια ήταν αναμενόμενο μετά από την παρατεταμένη διάρκεια αύξησης θερμοκρασίας το καλοκαίρι του 2021. Τώρα, κατά πόσο θα είναι ελληνικά τα μεταγενέστερα μύδια αυτό θα το δούμε, είμαστε σε μεταβατική περίοδο που θέλει μεγάλη προσοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ