Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Άσε το Κούγκι και είμαι εγώ εδώ να στηρίξω

tsipras-theodorakis-750

Και επισήμως έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τους βουλευτές του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης για να στηρίξουν στη Βουλή συμφωνία με τους δανειστές.Τον κάλεσε παράλληλα να μην ακολουθήσει τον δεξιό δρόμο προς το Κούγκι, αλλά τον αριστερό προς την Ευρώπη.

Στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε καλό κλίμα με τον πρωθυπουργό να τονίζει μπροστά στις κάμερες ότι «το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει ο φαύλος κύκλος να μην αναγκαστούμε σε μια συμφωνία που σε 6 μήνες θα μας φέρει τα ίδια».

Περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι πρέπει να είναι βιώσιμη για τη χώρα.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως μεγάλη δυσκολία το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με πολλούς συνομιλητές επισημαίνοντας τη «μεγάλη αντίφαση», όπως είπε, με το ΔΝΤ που θέλει μείωση χρέους και σκληρά μέτρα, αντίθετα από ό,τι οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Οι δηλώσεις Θεοδωράκη

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι «η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι ή δεξιά στο Κούγκι ή αριστερά στην ευρωπαϊκή πορεία», χαρακτηρίζοντας και τους δύο δρόμους «δύσκολους».

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κινούνται με τελεσίγραφα σημειώνοντας ότι έχουν ανάγκη την Ελλάδα όπως και οι Έλληνες έχουν ανάγκη τη βοήθεια.

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας που στενεύουν απειλητικά. Να σκεφτεί την ελληνική κοινωνία που υποφέρει μέσω της συνεχούς αναβολής συμφωνίας, όχι μόνο τα δικά της παιδιά» συμπλήρωσε.

Ο κύριος Θεοδωράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο όπως είπε έχει υπόψιν του ο πρωθυπουργός «αλλά μάλλον δεν του δίνει την ίδια προτεραιότητα που του δίνω εγώ», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε. Στην επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο κύριος Γιούνκερ υπενθύμισε πως υπάρχουν επιπλέον 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, κάτι στο οποίο και το Ποτάμι πιστεύει πολύ, αλλά όπως είπε στον κύριο Θεοδωράκη «όλα αυτά δεν προβάλλονται στους Έλληνες». «Νιώθουμε ότι η καθυστέρηση μας προδίδει», ήταν η αποστροφή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε διάφορα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί, όμως το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή, είπε ότι ακολουθεί την επιλογή που θα κάνει ο ίδιος και οι 17 βουλευτές θα ψηφίσουμε την συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας και θα έχει την υπογραφή του, αν μας κρατά στην Ευρώπη. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κρίνει την πεντασέλιδη πρόταση των εταίρων, ο κύριος Θεοδωράκης σχολίασε πως «οι προτάσεις που έρχονται έχουν πολλά προβλήματα», όπως είχαν και οι προηγούμενες, που μας έφεραν και πάλι εδώ, αλλά το θέμα είναι «αν μπορείς να τις βελτιώσεις, να έχεις κάτι καλύτερο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «χάνουμε φίλους στην Ευρώπη και το να χάνεις φίλους είναι χειρότερο από το να κάνεις εχθρούς».

Ο κ. Θεοδωράκης τέλος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως «υπάρχουν ακόμα 2-3 κινήσεις να κάνει και ελπίζει να τις κάνουν αποδεκτές οι Ευρωπαίοι φίλοι μας». Εμείς πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί «η Ελλάδα δεν πρέπει να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης, υπάρχουν και τα ατυχήματα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

koolnews.gr