Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δεν προλαβαίνουμε να μαθαίνουμε για τις «πράσινες» παρεμβάσεις σε όλα τα μέρη του νομού Τρικάλων. Υδροηλεκτρικά στα ποτάμια, ανεμογεννήτριες στα βουνά, φωτοβολταϊκά στον κάμπο, παντού. Αλήθεια τι γίνεται; Η πλειονότητα της κοινωνίας του νομού Τρικάλων είναι αφενός έκπληκτη με όλες αυτές τις «πράσινες» παρεμβάσεις και αφετέρου ανάστατη (αναστατωμένη) με τα [αρνητικά/καταστροφικά] επακόλουθα αυτών των «πράσινων» παρεμβάσεων στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην οικονομία και στην ίδια την κοινωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των κατοίκων για την ακύρωση των «έργων».
Στο πλαίσιο αυτό, μετά από (επίμονο) αίτημα των κατοίκων της περιοχής των Αντιχασίων, θα συνεδριάσει -όπως είναι υποχρεωμένο- το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων τη Δευτέρα 31/3/2025 και ώρα 20.00 με θέμα την επικείμενη κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 15.500 στρεμμάτων στην περιοχή αυτή (θέση Ελληνόκαστρο).
Δυστυχώς, η συνεδρία αυτή δεν γίνεται -όπως θα έπρεπε- με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά μετά από αίτημα κατοίκων της περιοχής. Είναι άξιο απορίας πώς η κατασκευή ενός τόσου μεγάλου έργου στην περιοχή, το 2ο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο/σταθμός στην Ευρώπη, δεν απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, με την έννοια να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε κάποια από τις συνεδρίες και να αποφανθεί σχετικά. Και χρειάζεται να αποφανθεί, γιατί, όπως έχω ενημερωθεί, χρειάζεται η δική του συμβολή/συνδρομή για να προχωρήσει τα έργο. Δηλαδή, ο Δήμος θα πρέπει να παραχωρήσει έκταση που του ανήκει (εφόσον την κατοχυρώσει στο εθνικό κτηματολόγιο;) στην εταιρεία, γιατί ακόμα δεν έχει στην ιδιοκτησία της τον απαιτούμενο αριθμό στρεμμάτων.
Όπως ενημερώθηκα από μέλος του Συμβουλίου του ΣΕΠΑΜ η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή μισθώσει 1.800 με 2.000 στρέμματα. Επομένως χρειάζεται πολλά ακόμα για να φτάσει στα προβλεπόμενα 6.500 στρέμματα που είναι αναγκαία για την τοποθέτηση των πάνελ. Που θα τα βρει ; Θα τα βρει αν της τα παραχωρήσει/πουλήσει ο Δήμος. Αυτό λοιπόν αποτελεί το πρώτο διακύβευμα: θα τα παραχωρήσει ο Δήμος ;
Θα πει κάποιος/α, γιατί να μην τα παραχωρήσει; Δεν είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ); Φυσικά είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, όταν η λειτουργία τους είναι υπέρ του περιβάλλοντος [με την ευρύτερη έννοια: του φυσικού, του πολιτιστικού, του κοινωνικοοικονομικού] και όχι σε βάρος του.
Ακούγοντας αυτούς τους αριθμούς: 15.500 στρέμματα έκταση, 121 χιλιόμετρα περίφραξη μέσα σε μια περιοχή με πολλούς οικισμούς, στους οποίους ζουν κάτοικοι με μικρές εκτάσεις γης, ποιος/α δεν θα τρομάξει ; Τι είδους γνώσεις θα πρέπει να έχει κάποιος/α ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια «επένδυση»/περιβαλλοντική παρέμβαση; Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα και από μόνα τους τρομάζουν… Από μόνα τους δείχνουν την τεράστια περιβαλλοντική, -φυσική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική- καταστροφή που θα συντελεστεί. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες -επιστημονικές- γνώσεις για να καταλάβει κανείς/καμία το μέγεθος της καταστροφής…
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις (και με τα υδροηλεκτρικά και με τις ανεμογεννήτριες), έτσι κι εδώ για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού δεν ρωτήθηκαν οι κάτοικοι, οι άνθρωποι που κάθε μέρα ζουν σε αυτήν την περιοχή. Επιβάλλεται μια απόφαση στο δικό τους το «σπίτι» χωρίς να ρωτηθούν οι ίδιοι. Ναι, έτσι είναι ο νόμος θα πει κάποιος/α… Αλλά γιατί είναι έτσι ο νόμος; Προφανώς για να παρακάμψει τις όποιες αντιστάσεις -που ενδεχομένως- μπορεί να υπάρξουν.
Η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής είναι αντίθετοι με την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού στα Αντιχάσια. Δεν συμφωνούν. Δεν θέλουν να γίνει αυτό το έργο γιατί θα είναι καταστροφικό για τη ζωή τους. Ο Δήμος, και συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει εκλεγεί για να εκφράζει τα συμφέροντα των κατοίκων που εκπροσωπεί, πρέπει να υιοθετήσει αυτή την απόφαση των κατοίκων. Είναι υποχρεωμένο να πράξει σύμφωνα με τα συμφέροντα των κατοίκων, να αποτελέσει τη φωνή τους και να αγωνιστεί για τα συμφέροντά τους. Πρέπει -είναι υποχρεωμένο- να πάρει απόφαση, η οποία δεν θα είναι αποτέλεσμα της δυναμικής του Δημοτικού Συμβουλίου (ποιοι έχουν την πλειοψηφία), αλλά να εκφράζει την απόφαση/«επιθυμία» των κατοίκων, οι οποίοι δεν θέλουν να κατασκευαστεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός Αντιχασίων.
Επομένως, ο Δήμος/Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει:
- Να εκφράσει την απόφαση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν επιθυμούν την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού, επομένως να πάρει αρνητική θέση για την κατασκευή του.
- Να υπερασπίσει τα συμφέροντά των κατοίκων (ακύρωση της απόφασης κατασκευής του φωτοβολταϊκού σταθμού) και να αγωνιστεί γι’ αυτά μέσω οποιασδήποτε οδού/τρόπου χρειάζεται (νομικό, διοικητικό, κ.λπ.)
- Να διεκδικήσει την περιουσία που του ανήκει (ώστε να μην πάει στο δημόσιο) και να μην την πουλήσει/παραχωρήσει στην εταιρεία ανάδοχο της κατασκευής του φωτοβολταϊκού σταθμού.
Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να αποτελέσει τη φωνή των δημοτών/ισσών του και όχι προσωπικών «θέλω».
Ο Θεόδωρος Θάνος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δημότης Δήμου Μετεώρων και μέλος του ΣΕΠΑΜ