Θέμα χρόνου οι αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Οι τιμές των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα διαρκώς αυξάνονται και μαζί το κόστος για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει αυξήσει ήδη τα τιμολόγια για χιλιάδες επαγγελματίες καθώς το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Πιο πιθανό από ποτέ να έρθουν αυξήσεις και για τα νοικοκυριά.

Από τη μια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών που ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ και από την άλλη η “μαύρη τρύπα” των 50 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα λόγω της αύξησης του κόστους των ρύπων, πιέζουν την ΔΕΗ με τα ταμεία της εταιρείας να «στενεύουν».

Η αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος φέρνει αυξήσεις και στα τιμολόγια των καταναλωτών. Ήδη για τους καταναλωτές μέσης τάσης, βιομηχανίες και αλυσίδες καταστημάτων η χρέωση των δικαιωμάτων άνθρακα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από τη ΔΕΗ, από τα 2,5 ευρώ τη μεγαβατώρα σε σχεδόν 12 ευρώ.

Οι άλλοι πάροχοι ρεύματος αν και δεν έχουν ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους έχουν αναπροσαρμόσει και αυτοί τα τιμολόγια προς τα επάνω.

Από την μία η μαύρη τρύπα στα έσοδα της επιχείρησης και από την άλλη η αύξηση του κόστους παραγωγής φέρνουν όλο και πιο κοντά αυξήσεις για τα οικιακά τιμολόγια. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι αυξήσεις ενώ σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπολογιστεί και το πολιτικό κόστος που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αναλάβει η κυβέρνηση.

dikaiologitika.gr