Θέλεις να αδυνατίσεις; Πρέπει να τρως 6 φορές τη μέρα!

Νόμιζες ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με λιμοκτονία; Πόσο άδικο είχες! Σύμφωνα με νέα έρευνα, έχεις καλύτερα αποτελέσματα αν τρως 6 γεύματα την ημέρα.

Ναι, το όνειρο όλων μας να τρώμε και να αδυνατίζουμε μάλλον μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έξι γεύματα την ημέρα αντί για τρία, μπορεί να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την πείνα.

gynaika-poy-trwei4

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Λισαβόνα, βασίστηκαν σε 47 παχύσαρκα άτομα, είτε με κανονικό διαβήτη, είτε με προδιαβήτη (μειωμένη αντοχή στη γλυκόζη), τα οποία ακολούθησαν μια ειδικά σχεδιασμένη διατροφή επί 24 εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων έτρωγαν επί 12 εβδομάδες έξι φορές μέσα στη μέρα και τις υπόλοιπες 12 εβδομάδες τρεις φορές τη μέρα. Επίσης, ο συνολικός αριθμός θερμίδων μέσα στη μέρα ήταν ο ίδιος ανεξάρτητα από τον αριθμό των γευμάτων.

 

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτών των 24 εβδομάδων, ελήφθησαν δείγματα αίματος από όλους, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης, για να μετρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και άλλοι δείκτες υγείας και παράλληλα, ανά δύο εβδομάδες καταγραφόταν το βάρος των συμμετεχόντων, καθώς και η πείνα και η επιθυμία τους να φάνε.

andras-pou-trwei

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας με επικεφαλής την δρα Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, όσοι διαβητικοί έτρωγαν έξι φορές τη μέρα, εμφάνισαν μείωση στο σημαντικό δείκτη της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης(HbA1c) και είχαν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου. Αλλά και σε όσους είχαν προδιαβήτη, τα έξι γεύματα μείωσαν τα περιστατικά των αφύσικα υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Επίσης όσοι έτρωγαν έξι γεύματα, είχαν μειωμένη πείνα και μικρότερη επιθυμία να φάνε. “Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αυξημένη συχνότητα γευμάτων, τα οποία καταναλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη ή προδιαβήτη, ιδίως εκείνους που κάνουν δίαιτες σπανίως ή ανεπιτυχώς”, σημειώνουν οι ερευνητές.

olivemagazine.gr