Θεατρική παράσταση «Παραλογές» στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, το θέατρο «Επίκεντρο» επισκέφτηκε το σχολείο μας και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση με τον τίτλο «Παραλογές». Η πρόσκληση έγινε από τη φιλόλογό μας Γεωργία Κολοβελώνη,  στο  πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας, στο οποίο φέτος ασχοληθήκαμε με τις παραλογές.

Οι παραλογές είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών. Πρόκειται για πολύστιχα αφηγηματικά τραγούδια, τα οποία παρουσιάζουν ομοιότητες με αρχαίους ελληνικούς μύθους αλλά και με νεότερες παραδόσεις.  Διακρίνονται, εκτός από τον αφηγηματικό τους χαρακτήρα, και από τον επικό τόνο, τη δραματική έκβαση, την ύπαρξη υπερφυσικού στοιχείου. Χαρακτηρίζονται από λιτότητα εκφραστικών μέσων και τρόπων, οικονομία και  πύκνωση του ποιητικού λόγου.

Οι παραλογές που παρουσιάστηκαν δραματοποιημένες  στην παράσταση ήταν: Του γιοφυριού της Άρτας, Ο βασιλιάς, Της κακιάς πεθεράς, Του νεκρού αδερφού. Τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο Θοδωρής Οικονομίδης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της μουσικής. Ο θίασος αποτελούνταν από τους: Αντονέλλα Χήρα, Βασίλη Νανάκη, Μαρία Ραϊστέλλη, Λιάνα Μήνια.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο της παράστασης ήταν η αφήγηση με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, καθώς και τα τραγούδια που παρεμβάλλονταν ανάμεσα στις παραλογές. Επίσης, μας εντυπωσίασαν οι κούκλες που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τα κοστούμια και οι μάσκες τις οποίες φορούσαν οι ηθοποιοί. Η παράσταση μας θύμισε αρχαίο θέατρο, επειδή υπήρχε ζωντανή μουσική στη σκηνή, αλλά και επειδή στο αρχαίο θέατρο χρησιμοποιούσαν προσωπεία. Καθώς προχωρούσε το έργο, οι μάσκες προσέδιδαν μια διαφορετική οπτική στην παράσταση. Ακόμη, δεν έμεινε απαρατήρητη η λιτότητα των κοστουμιών, αλλά και η ευρηματικότητα σε πολλές σκηνές, όπως για παράδειγμα στη σκηνή με το άλογο που οδηγεί τον Κωνσταντή και την Αρετή πίσω στο σπίτι τους.

Στο τέλος της παράστασης ο σκηνοθέτης μας μίλησε για το έργο και απάντησε σε ερωτήσεις μας. Μας έδειξε μάλιστα και ένα εντυπωσιακό «εφέ» που ήταν όμοιο με το  «βροντείο» που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία τραγωδία.

Συνολικά ήταν μια εντυπωσιακή παράσταση και μια μοναδική και ενδιαφέρουσα  εμπειρία η οποία θα μας μείνει αξέχαστη.

 

Οι μαθητές του γ2 Γυμνασίου

Αθανασία Γιώτη, Στυλιάνα Καραθανάση, Δήμητρα Καρτσαγκούλη,  Εβελίνα Μπέη, Παναγιώτης Νταλούκας, Χρήστος Παπασίμος, Θεοδώρα Παυλάκου, Βασίλης Παύλου, Εύα Ρέμμα, Γαλήνη Σταφυλά, Μαρία Χαχάμη