Θεατρική παράσταση «Η χαμένη τιμή της Katharina Blum»

emopikakatastimata

Μετά από 2 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην Αθήνα, «Η χαμένη τιμή της Κatharina Blum» του Heinrich Böll με την αρωγή της Γερμανικής Πρεσβείας ταξιδεύει στην Ελλάδα και με την συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων θα παρουσιαστεί στα Τρίκαλα το Σάββατο 15 Νοεμβρίου και ώρα 21.00 γενική είσοδος 10 ευρώ.
Βασισμένο στο έργο του νομπελίστα γερμανού συγγραφέα Heinrich Böll. Μια παράσταση – αφήγηση της ιστορίας μιας κοπέλας απολύτως καθημερινής, που όμως στην πορεία μετουσιώνεται σε ένα σύμβολο, σε ένα «αρχέτυπο» πίστης και ηθικής.
Η Καταρίνα Μπλουμ, μια νεαρή και ωραία οικιακή βοηθός, γίνεται άθελά της «πρόσωπο της ημέρας»: σ’ ένα αποκριάτικο πάρτι, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λούντβιχ Γκαίττεν που, όπως αποδεικνύεται, καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα «εγκλήματα» και «τρομοκρατικές ενέργειες».
Έτσι η Καταρίνα βρίσκεται άξαφνα στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου -που εκπροσωπείται από την Εφημερίδα “Die Zeitung”, και κυρίως στο στόχαστρο του αδίστακτου δημοσιογράφου Ταίτγκες. Η ιδιωτική ζωή της ηρωίδας καταστρέφεται. Ο αδίστακτος δημοσιογράφος δημοσιεύει συνεχώς πράγματα που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Η εκδίκηση της Καταρίνα Μπλουμ σε βάρος του έρχεται ως κάθαρση.

Ένα έργο σύγχρονο, επίκαιρο, προφητικό…
Στο έργο περιγράφεται μια πόλη, αν όχι μια ολόκληρη χώρα, όπου οι πολιτικές αναμετρήσεις και συζητήσεις δεν γίνονται στο αρμόδιο όργανο εξουσίας και διακυβέρνησης, αλλά μέσα σε κλειστά ιδιωτικά δωμάτια, μέσω τηλεφωνημάτων -που όλως τυχαίως παρακολουθούνται και από την αστυνομία-, μέσω τις επιρροής που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα ή οι φίλοι τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διαπλοκή, προπαγάνδα, χειραγώγηση. Έτσι διαμορφώνονται οι πολιτικές συνειδήσεις, έτσι «διαμορφώνεται» η κοινή γνώμη… Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναγράφει στην αρχή του έργου του: «τα πρόσωπα και οι καταστάσεις του έργου είναι φανταστικές. Οι όποιες ομοιότητες δεν είναι ούτε σκόπιμες, ούτε τυχαίες, αλλά αναπόφευκτες…» Το σχόλιο του Böll, το 1974, απαρράλαχτο προσαρμόζεται στην Ελλάδα του 2013.
Ζούμε σε μια χώρα και σε μια ιστορική συγκυρία, όπου ο κρατικός μηχανισμός παραλύει και ο κοινωνικός περίγυρος παραληρεί. Η πνευματική οκνηρία θέλει έτοιμη τροφή για να θρέψει τη λαιμαργία της και γίνεται ο πιο πιστός «καταναλωτής» του junk food που προσφέρουν οι φτηνές ειδήσεις, οι εύκολες κατηγορίες και οι αφελείς κατηγοριοποιήσεις. Το σκοτάδι, ο φόβος, η απελπισία, η οργή, αιχμαλωτίζουν την ύπαρξη που γυρεύει να σκοτώσει ή να σκοτωθεί.
Ομάδα Ubuntu

Μια ιστορία: Κάποτε, ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ’ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι, θα πάρει όλα τα φρούτα.
Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ’ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν…” Ubuntu” (Ουμπούντου) που στην γλώσσα τους σημαίνει: «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε».

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Heinrich Böll
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ελεάνα Τσίχλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Τσιροπούλου
Κίνηση: Δημήτρης Κουτσούμπας
Επιμέλεια σκηνικού : Τίνα Τζόκα
Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα, η Κλεοπάτρα Μάρκου,
η Μαριάνθη Παντελοπούλου, η Ελεάνα Στραβοδήμου

Πληροφοριες παράστασης : 2431020000
Διάρκεια : 60′
http://www.theubuntuproduction.gr/
ΚΡΙΤΙΚΕΣ:
Το ΒΗmagazino ξεχώρισε τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές της χειμερινής θεατρικής σεζόν στην Αθήνα
ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ
8. «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», Bios: Υπάρχουν φτασμένοι σκηνοθέτες που παίρνουν αριστουργήματα όπως αυτό του Χάινριχ Μπελ και του αλλάζουν τα φώτα. Η ομάδα Ubuntu, όμως, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ελεάνας Τσίχλη, το πήραν και του έδωσαν ένα παθιασμένο φιλί ζωής.
από ΒΗmagazino , συντάκτρια :Αστερόπη Λαζαρίδου. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2013 10:38

Γενικά, «η χαμένη τιμή της Κatharina Blum» ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα, καθώς δεν το περίμενα τόσο καλό! Έχει ωραία χρώματα και μουσική, πλούσιο συναίσθημα, μεγάλη λογοτεχνική δύναμη. Η σκηνοθέτης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, κατάλαβε άριστα το κείμενο και το αξιοποίησε με πολύ δημιουργικό και σύγχρονο τρόπο. Αλλά είχε στην διάθεση της κι έναν νεανικό θίασο με τέσσερα πολύ ταλαντούχα κορίτσια. από www. monopolis. gr , συντάκτης Γιώργος Σμυρνής ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:07 Δεκ 12

.