Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά,νέους και ενήλικες

ergasthria trik 2014 17

Συνεχίζονται οι παρουσιάσεις του Παιδαγωγικού Εργαστηρίου Θεάτρου που γίνονται στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματόγραφου στο πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού Μύλο Ματσόπουλου.
Το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων λειτουργεί από το 1998 στην πόλη μας, υπό την καλλιτεχνική και επιστημονική καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανος Νταλάση, με ιδιαίτερη επιτυχία, συμπληρώνοντας φέτος 16 χρόνια λειτουργίας και παρουσίας. Η ίδρυση και η λειτουργία του συμβάλει στην διαμόρφωση της αισθητικής και θεατρικής αγωγής των παιδιών και των νέων. Οι Εμψυχωτές των Εργαστηρίων Θεατρικής Έκφρασης: Αντονέλλα Χήρα, Βίκυ Ιακωβάκη, Χριστίνα Κρίθαρη, Αρτέμιος Αρκουμάνης, με ιδιαίτερη επιμέλεια σχεδιάζουν την πορεία των ομάδων με βάση την Παιδαγωγική διάσταση του Εργαστηρίου που είναι συγκεκριμένη: «…στόχος του είναι η δημιουργική ευαισθητοποίηση των παιδιών στο χώρο των Τεχνών και του θεάτρου, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας και υπευθυνότητας στα πλαίσια της ομάδας και η απελευθέρωση της ψυχοκινητικής τους ενέργειας μ’ όλες τις μορφές έκφρασης που η σύγχρονη παιδαγωγική προτείνει για την συγκρότηση της προσωπικότητάς τους».
Την φετινή χρονιά στοχεύσαμε, περισσότερο και συστηματικά στην Παιδαγωγική διάσταση του Εργαστηρίου, με επίκεντρο το θέατρο και την τέχνη, με ουσιαστική προσέγγιση και δόμηση “Ενοτήτων” και με συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους: “Γνώσεις- Ικανότητες- Στάσεις”.
Έτσι προέκυψαν, μέσα από την δυναμική του κάθε τμήματος-ομάδας θεματικές ενότητες από ένα ευρύ φάσμα της πολιτισμικής παρουσίας των ανθρώπων και των λαών.

Αναλυτικά θα παρουσιαστούν:

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Τρίτη 3 Ιουνίου 2014, ώρα 18.00

Με αφορμή το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων “Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον κύκλο του νερού. Μέσα από το ταξίδι του χιονάνθρωπου φαίνονται όλα τα στάδια αλλαγής της μορφής του νερού.

Σημείωμα εμψυχωτών:

Στόχος είναι η ενθάρρυνση της οικολογικής συνείδησης, κάνοντας αναφορά στη σπουδαιότητα του νερού, ώστε τα παιδία ν’ αναπτύξουν στάσεις για την εξοικονόμηση του νερού και να ευαισθητοποιηθούν στην ορθολογική διαχείρισή του.
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μελών των θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και νέους του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων και συγκεκριμένα του τμήματος του Α΄Δημοτικού.

Τμήμα Α΄ Δημοτικού:
– Αργύρη Βασιλεία
– Γεωργούλας Νικόλας
– Γκόζκου Έλλη
– Δάλλας Στέφανος
– Καραντακός Παναγιώτης
– Λάμπας Αχιλλέας
– Ξηρός Γιώργος
– Ξηρός Θάνος
– Πατουλιώτη Εύα
– Σιακαβάρα Μαρία
– Σιακαβάρα Μυρσίνη
– Ταφύλη Εύη
– Χρυσακοπούλου Βάσια
Εμψυχωτές:
Βίκυ Ιακωβάκη, Αρτέμης Αρκουμάνης

Παίζοντας… με τον Αίσωπο!
Τρίτη 3 Ιουνίου 2014, ώρα 20.00

Οι Αισώπειοι μύθοι δραματοποιημένοι μέσα από την δυναμική της ομάδας και τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού.
Στη παράσταση θα παρουσιαστούν 2 μύθοι:
-Τζιτζίκια και μυρμήγκια
-Οι βάτραχοι

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μελών των θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και νέους του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων και συγκεκριμένα του τμήματος του
Β, Γ΄ Δημοτικού.

Σημείωμα εμψυχωτών:

Οι μύθοι του Αισώπου στάθηκαν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας με την ιδιαίτερη χάρη που τους διακρίνει και την θαυμάσια απλότητα του λόγου. Οι ιστορίες με τα ζώα που μιλούν και αποτυπώνουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές, οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες τους μας έδωσαν την αφορμή για στιγμές έκφρασης, καταδικάζοντας το κακό (οκνηρία, απάτη) με τον ποιο διασκεδαστικό τρόπο.

Τμήμα Β΄ Γ΄ Δημοτικού:
Γιαννακάκη Αρετή
Γούλα Μαρία
Ζαρκάδα Ελευθερία
Λαφαζάνη Αναστασία
Νταλάσης Πάρις
Νταλάσης Πολυχρόνης
Πασχάλη Φένια
Παπαστεργίου Φαίη
Σίμος Γρηγόρης
Τόγια Δήμητρα
Τσιάνα Θάλεια

Εμψυχωτές:
Αντονέλλα Χήρα, Αρτέμης Αρκουμάνης

Λαϊκά Παραμύθια
Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΡΑΦΤΗ
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Με αφορμή τα λαϊκά παραμύθια τα οποία περικλείουν τη γνώση της παράδοσης θίγονται θέματα που απασχολούν το παιδί του σήμερα. Αξίες όπως η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη και η ανδρεία επικροτούνται ενώ η ατιμωρησία, η τεμπελιά και η φιλαργυρία καταδικάζονται. Στο κόσμο τον παραμυθιών ο δίκαιος νικά και ο άδικος τιμωρείται διδάσκοντάς μας τη σοφία του λαού.

Σημείωμα εμψυχωτών:
Ο στόχος στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα ήταν μέσω της ζωντάνιας και της αμεσότητας του λόγου, καθώς επίσης και της εκφραστικότητας του σώματος τα παιδιά να μαγευτούν και να καταφέρουν να δημιουργήσουν παραμυθένιες εικόνες.

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μελών των θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και νέους του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων και συγκεκριμένα του τμήματος της Δ΄ Δημοτικού.

Συμμετέχουν (τμήμα Δ΄ Δημοτικού):
Αλεξίου Γεωργία
Αλεξίου Ειρήνη
Γάκια Αντιγόνη
Ζήκα Βαλέρια
Καλιάγρα Δεσποίνα
Κατσουγιάννης Νικόλας
Κωτούλας Αγγελος
Μαυρομάτης Χρήστος
Μπιλιάλη Ζωή
Μπουραζάνας Δημήτρης
Μπουραζάνας Ηρακλής
Παράσχη Ναταλία
Παράσχη Φανή
Τάσιος Αγγελος

Εμψυχωτές:
Χήρα Αντοννέλα, Κρίθαρη Χριστίνα