Θανάσης Ευαγγελόπουλος: Σκάσε….

Ιούλιος 2015, euro group.

Σε ένα από τα προκληθέντα επεισόδια του ΣΚΑΙ με τίτλο στο «στο χιλιοστό» , επίδοσις που αναφέρονταν στην μνημονιακή περίοδο του δημοψηφίσματος και του τρίτου μνημονίου, εντυπωσιακή ήταν η σκηνή όπου ο Γιούνκερ προεδρεύοντας στην συνεδρίαση του euro group διέκοψε την τοποθέτηση της υπουργού οικονομικών μιας- δεν ενθυμούμαι ακριβώς – χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ, ίσως Λιθουανιας ή της Εσθονιας, τέλος πάντων πάντως χώρας για την οποία η Ελλάδα ψήφισε «ναι» προκειμένου αυτή να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ένωση και στην ευρωζώνη και η οποία χώρα με περίσσια αγνωμοσύνη που συνοδεύει τα πρώην ανατολικά κράτη ζήτησε από τον Βαρουφάκη να πουλήσουμε την Ακρόπολη . Την διέκοψε ο Γιούνκερ με την λέξη «σκάσε».

Δεν ήταν όμως ,από ότι τώρα φαίνεται, μια άστοχη έκφραση της υπουργού που θα προκαλούσε ένταση, ούτε το «σκάσε» του Γιούνκερ μια απλή πράξη τροχιοδρομησης σε μια γραμμή ευγενούς διπλωματίας. Υπήρχε ουσία. Δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί στον Ελληνικό λαό ότι στα προσδοκούμενα «assets» της χώρας μας ήταν και τα αρχαία μνημεία και η ιστορία της.

Ιούλιος 2026. Έντεκα χρόνια μετά.

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφιζε την δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΑΕ» (Hellenic Heritage Organisation SA)

,δηλ εταιρείας που θα διαχειρίζεται την λειτουργία όλων των μνημείων της πολιτιστικής μας κλητονομιάς για 50+50=100 χρόνια. Σας θυμίζει κάτι;

Στο άρθρο 6 του νόμου ορίζεται ότι το διαχειριστικό κόστος το ορίζει η ίδια η εταιρεία.

Στο άρθρο 4 παρ 6 ορίζεται ότι «ό,τι ψηφίσει η βουλή ισχύει μέχρι η εταιρεία να γράψει το δικός της καταστατικό».

Τι άλλο δηλαδή μένει να μην δώσεις;

Τι θα πει Ανώνυμη εταιρεία;:

Η Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) είναι μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας. Στην Ελλάδα διέπεται κυρίως από τον Ν. 4548/2018.

Τι σημαίνει πρακτικά;

Η Α.Ε. έχει μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο διαιρείται σε μετοχές. Οι άνθρωποι ή οι εταιρείες που κατέχουν αυτές τις μετοχές είναι οι μέτοχοι.

Στην προκειμένη περίπτωση τώρα με την δημιουργία του μέτοχος είναι το Ελληνικό δημόσιο, αύριο και ειδικά μετά το καταστατικό (άρθρο 4 παρ 6) μπορεί να είναι ο ( χ )αν σε αυτόν μεταβιβαστούν μετοχές.

Έτσι είπε και Τραμπ για την Γροιλανδία: ή θα την καταλάβω στρατιωτικά , ή θα την ιδιωτικοποιήσω και θα πάρω τις μετοχές.

Ο σύγχρονος Ελγιν δεν χρειάζεται να ξηλώσει τα αρχαία και να τα μεταφέρει.

Φτιάχνει μια ΑΕ διαχείρισης και αγοράζει τις μετοχές.

Ετσι έχει την χρήση τους.

«Σκάσε» λοιπόν.

Και πράξε….

 

Ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας και πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων