Θανάσης Ευαγγελόπουλος : Περί διαπραγμάτευσης: τελικά χάσαμε;

euagelopoulos

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Σύριζα ζήτησε και πήρε από τον Ελληνικό λαό την εντολή να κυβερνήσει, να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να μεταρρυθμίσει το κράτος προς όφελος του λαού.
Ζήτησε και πήρε την εντολή να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και δανειστές το σήμερα και το αύριο της χώρας στην Ευρωζώνη με στόχο μια συμφωνία που θα ανοίγει τον δρόμο για την στόχους που έθεσε και έλαβε την εντολή.
Τι σημαίνει διαπραγμάτευση:
<Μια διαπραγμάτευση δεν έχει νικητές και ηττημένους, με την απόλυτη έννοια, γιατί αλλιώς δεν θα ήταν διαπραγμάτευση αλλά σύγκρουση και ρήξη. Σε μια διαπραγμάτευση επιδιώκεις να πάρεις αυτό που είναι μείζον για σένα αφήνοντας στον αντίπαλο κάτι που και αυτός δεν θα ήθελε να χάσει>.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με συνέπεια, με σθένος, με επιμονή μέχρι το τέλος. Αυτό το γνωρίζει ο Ελληνικός λαός. Βεβαίως είναι φυσικό να έχουν γίνει και λάθη. Αυτά θα αξιολογηθούν ορθολογικότερα στην πορεία, όπως πάντα συμβαίνει. Εξάλλου λάθη δεν κάνει όποιος δεν πράττει, κάνοντας όμως το μοιραίο λάθος της παραίτησης που οδηγεί στο να χάσει τα πάντα. Ο συμβιβασμός ήταν φυσική συνέπεια της διαπραγμάτευσης – σύμφωνα με τον ορισμό της- και ήταν μια κίνηση στρατηγικής στην πρώτη πραγματική μάχη του όλου πολέμου που έδωσε η χώρα. Κερδίσαμε αυτό που είναι μείζον για εμάς και κέρδισε και ο ισχυρότερος αντίπαλος αυτό που οπωσδήποτε δεν θα ήθελε να χάσει: τις εντυπώσεις.
Η κυβέρνηση είχε ως μείζονα στόχο όχι το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος αλλά μια συμφωνία πακέτο με βιώσιμη ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο. Μια συμφωνία που θα απέτρεπε στο μέλλον νέα μνημόνια, νέους εκβιασμούς, μια συμφωνία που θα δημιουργούσε κατ’ αρχήν κλίμα σταθερότητας και μακροοικονομικές συνθήκες βιωσιμότητας ώστε να γίνουν στην χώρα επενδύσεις και να μπορεί να εφαρμοστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα. Μια συμφωνία που θα ορίζει την θέση μας στην Ευρωζώνη χωρίς εκβιασμούς από τα γεράκια του νέου δόγματος.
Στην μάχη αυτή που έδωσε η κυβέρνηση με όπλο το ιστορικό ΟΧΙ που υπερήφανα παρά τους εκβιασμούς είπε ο λαός οδηγηθήκαμε σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία – πλαίσιο όπου:
• Αποφύγαμε μια συμφωνία που απλώς έκλεινε το τρέχον πρόγραμμα και που προέβλεπε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (23 περίπου δις) για τα τρία πρώτα χρόνια, τα οποία μαθηματικά θα επέφεραν δυσβάστακτα δημοσιονομικά μέτρα και φόρους. Αποφύγαμε εκβιαστικές λύσεις στο ασφαλιστικό και επιβολές στα εργασιακά που θα μας οδηγούσαν σε συνθήκες φεουδαρχίας.
• Πετύχαμε να μπούμε στην συνολική διαπραγμάτευση.
• Πετύχαμε να συμπεριληφθεί στην γραπτή συμφωνία ρητή δέσμευση για την βιώσιμη ρύθμιση του χρέους στο διάστημα των επομένων μηνών.
• Πετύχαμε συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα – 16 περίπου δις χαμηλότερα από το mail Χαρδούβελη- στην κρίσιμη τριετία, που μπορούν να καλυφθούν με ανάπτυξη και να μην επιφέρουν δημοσιονομικά μέτρα αφήνοντας περιθώρια για αναπτυξιακά ισοδύναμα. Επί πλέον όμως δημιουργούν ευνοϊκότερη βάση για τον υπολογισμό του βιώσιμου χρέους και την τελική ρύθμιση του.
• Πετύχαμε να διεθνοποιήσουμε το Ελληνικό ζήτημα.
• Πετύχαμε το ΔΝΤ με απόφαση πλέον του Διοικητικού του Συμβουλίου να αναγνωρίσει το χρέος ως μη βιώσιμο απαιτώντας λύσεις για την βιωσιμότητα του.
• Πετύχαμε να δημιουργηθούν ρήγματα στην Ευρωζώνη. Μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία ήρθαν απέναντι στα γεράκια του Σόϊμπλε.
• Πετύχαμε με την σθεναρή διαπραγματευτική αντοχή μας την ενεργοποίηση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εξεύρεση βιώσιμης λύσης που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την γεωπολιτική ισορροπία και την οικονομική σταθερότητα.
• Ήρθαμε όρθιοι και εντός της Ευρωζώνης πιο κοντά στις πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές στην Ευρώπη. (εκλογές Ισπανία , Πορτογαλία, Ιρλανδία κ.λ.π)
• Πετύχαμε η συμφωνία να γίνει στο Ευρωπαϊκό και όχι στο Αγγλικό δίκαιο.
• Πετύχαμε την χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της χώρας για τρία χρόνια, ώστε να θωρακίσουμε τα νώτα μας, να μην είμαστε υποχείρια εκβιασμών για σε ό,τι αφορά αυτόν τον παράγοντα να επέλθει ισορροπία και κλίμα σταθερότητας στην χώρα και στην οικονομία της.
• Πετύχαμε την αναπτυξιακή χρηματοδότηση μέσα από το πακέτο Γιουνκέρ των 35δις και χρηματοπιστωτική χαλάρωση από το πακέτο Ντράγκι (30δις).
• Πετύχαμε να μειωθεί κατά τα 2/3 το πακέτο των αναγκαστικών και άμεσων αποκρατικοποιήσεων αποφεύγοντας να ιδιωτικοποιηθούν κοινωφελείς παροχές όπως το νερό και το ρεύμα.
• Αποφύγαμε το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων να είναι στα χέρια των δανειστών και με έδρα στο Λουξεμβούργο. Πετύχαμε αυτό να είναι ταμείο αξιοποίησης κρατικής περιουσίας όπου το ¼ μόνο των εσόδων θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους.
• Κλείσαμε το πρώτο μέρος της συμφωνίας ώστε από ασφαλέστερη θέση να διαπραγματευτούμε πιο αποτελεσματικά βασικά ζητήματα που αφορούν την ζωή μας όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό αλλά και το μείζον θέμα της δρομολόγησης της βιώσιμης ανάπτυξης μας, την ρύθμιση του χρέους που θα μας δώσει οικονομικό κλίμα και το διαβατήριο για τις αγορές καθιστώντας τα μνημόνια οδυνηρό και διδακτικό παρελθόν.
Ο Γιουνκέρ μετά την λήξη της περίφημης 17ωρης συνόδου που θα μείνει στην ιστορία της Ευρώπης δήλωσε:
<Αποφασίσαμε και τα δύο μέρη υπό το κράτος του φόβου. Αυτό έφερε ανακούφιση>.
Η δήλωση είναι αποκαλυπτική της αλήθειας. Η Ευρώπη άντεξε στα σχέδια των γερακιών του Σόϊμπλε. Η Ελλάδα άντεξε και δεν τους έκανε την χάρη να φύγει από την Ευρωζώνη διευκολύνοντας τα σχέδια τους. Η Ευρώπη όμως υπέστη ηθικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλήγμα. Αυτό αποτελεί για την χώρα μας όπλο. Ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να ελεγχθεί υπό το κράτος του τρόμου η βούληση του Ελληνικού λαού, οι σκηνοθετημένες συνθήκες εικονικού πνιγμού του πρωθυπουργού της χώρας, επέφεραν ηθικό πλήγμα στην Ευρώπη και οδηγούν την Ευρωζώνη να επιφορτισθεί πλέον όλες τις ευθύνες για την όποια απόκλιση του προγράμματος από τους στόχους της “ευρωζωνικής βιωσιμότητας” της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Αυτό αποτελεί ένα νέο όπλο της νέας κυβέρνησης.
Η συμφωνία όμως επέφερε και δεσμεύσεις, μέτρα και υποχρεώσεις. Μέτρα που μόνο και μόνον επειδή προστίθενται στα ήδη βάρη που έχει υποστεί η κοινωνία και η οικονομία τα καθιστά επώδυνα. Η αρχή της ομοφωνίας όμως στην Ευρώπη επιβάλει την συνεχή διαβούλευση. Εξάλλου η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Τα μέτρα θα κριθούν αναγκαστικά από το αποτέλεσμα τους. Και όπως προαναφέραμε η ευθύνη της επιβολής τους άρα και της επιτυχίας ή αποτυχίας τους βαρύνει πλέον τους εταίρους. Γι’ αυτό και η ρητή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα. Είναι σημείο κλειδί του στρατηγικού ελιγμού και σχεδιασμού.
Καλούμαστε να ψηφίσουμε.
Είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα και απέναντι στην κοινωνία και στον εαυτό μας να αποφασίσουμε και να ψηφίσουμε . Αν δεν προσέλθουμε, αφήνουμε σε κάποιον άλλο άγνωστο σε μας να αποφασίσει για την ζωή μας. Αυτό αποτελεί τουλάχιστον προσβολή της προσωπικότητας μας και άρνηση της ύπαρξης μας.
ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ.
Θα πάμε μπροστά και δεν θα γυρίσουμε πίσω, στις παλιές σελίδες που μας έφεραν στην καταστροφή.
Θα αναθέσουμε την συνέχεια της μάχης και της διαπραγμάτευσης στα κρίσιμα θέματα που ακολουθούν σε αυτούς που θέλουν και μπορούν από καλύτερη πλέον θέση και με μεγαλύτερη εμπειρία και όχι στους παραιτημένους και τους ΝΑΙ σε όλα.
Το ΟΧΙ αποτελεί παρακαταθήκη και όπλο για την νέα κυβέρνηση. Ο Ελληνικός λαός κατέστησε σαφές ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και εκβιασμούς, αν χρειαστεί θα το ξαναπεί. Και τότε τα γεράκια θα ξαναφέρουν τον φόβο πάνω στην Ευρώπη. Το ΟΧΙ ήταν ο καταλύτης που οδήγησε στην ολική διαπραγμάτευση και συμφωνία. Δεν θα το ακυρώσουμε ψηφίζοντας τις πολιτικές δυνάμεις της παραίτησης, του ” ΝΑΙ σε όλα”, του “φέρε μία συμφωνία και ότι να είναι”. Είναι σαν μια παράδοση άνευ όρων. Αυτό δεν συνάδει με την ιστορία μας και δεν θα γίνει.

Θανάσης Ευαγγελόπουλος

Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

.