Θα ζεσταθούν φέτος τα σχολεία;

mathites_sxoleiou_4

 

 

 

 

Ευτυχώς ο φετινός χειμώνας άργησε να έρθει, όμως πολλοί καθηγητές, δάσκαλοι και διευθυντές αναρωτιούνται κάτι που σε άλλες εποχές θα ήταν δεδομένο: Θα έχουν θέρμανση φέτος τα σχολεία;

Δεν είναι δύσκολο να βρούμε τους υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή: Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εδώ και τόσα χρόνια, οι επιταγές ΕΕ-ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια, όπως και όλοι οι πρόθυμοι υπηρέτες των κατευθύνσεων αυτών, μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση της βαρβαρότητας και της οπισθοδρόμησης.

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι θέμα διαχείρισης: Αν υπάρχει σύνδεση με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο, αν οι σχολικές επιτροπές είναι φειδωλές στα έξοδα ή όχι. Ακούγονται επίσης απόψεις ότι θα πρέπει να βάλουν και οι γονείς το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν τα παιδιά τους.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών θεωρούν ότι το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό: Τα σχολεία πρέπει με ευθύνη της κυβέρνησης και των κατά τόπους αρχόντων της να έχουν θέρμανση. Αυτό είναι απαράβατος όρος για κάθε κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει και το Υπουργείο Παιδείας, ο Δήμος που χειρίζεται τα οικονομικά μέσω των σχολικών επιτροπών, αλλά και ο τοπικός Διευθυντής Εκπαίδευσης να δεσμευτεί άμεσα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, τουλάχιστον όσον αφορά τη θέρμανση, καθώς στο εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν αρχίσει ήδη να παρατηρούνται αρκετές ελλείψεις σε διάφορους κλάδους.

Από την άλλη, θεωρούμε ότι θα πρέπει, αν ένα σχολείο δεν έχει θέρμανση ή δεν έχει γενικά τις κατάλληλες συνθήκες για να λειτουργήσει, να παραμένει κλειστό για προφανείς λόγους υγείας. Δε θεωρούμε ότι πρέπει οι διευθυντές των σχολείων ή οι καθηγητές να έρθουν σα αντιπαράθεση με γονείς ή μαθητές, ούτε θα πρέπει να «χρεωθούν» τις αποφάσεις της διοίκησης. Φανταστείτε για παράδειγμα να μηνύσουν γονείς εκπαιδευτικούς, επειδή τα παιδιά τους αρρώστησαν σε κρύο σχολείο…

Στην κατεύθυνση αυτή νομίζουμε ότι πρέπει η ΕΛΜΕ, τα μαθητικά συμβούλια, οι σύλλογοι γονέων και όσοι φορείς εμπλέκονται, θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις, να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν το αυτονόητο: Να λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία εύρυθμα, παρέχοντας στα παιδιά δωρεάν παιδεία, με θέρμανση και καθηγητές στα σχολεία.

Είναι φανερό ότι η επίθεση Κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ δεν έχει τέλος. Χτυπάει τους μισθούς των εργαζομένων, τα επιδόματα των ανέργων, τις συντάξεις των γέρων, κλείνει εργοστάσια κι επιχειρήσεις, στερεί το δικαίωμα του λαού σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διώχνει τους νέους στο εξωτερικό και τόσα άλλα…Μέρος αυτής της επίθεσης είναι και η επίθεση στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Συγχωνεύσεις σχολείων, υποχρεωτικές μεταθέσεις, απολύσεις και παύση προσλήψεων εκπαιδευτικών και τόσα άλλα συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πολύ πιθανή έλλειψη θέρμανσης των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Και μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών Τρικάλων