Θα μπουν ξανά στην Βουλή οι ακροδεξιοί του Κασιδιάρη;

Το καλοκαίρι του 2019, η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής και διαλύθηκε. Είναι απενεργοποιημένη. Ωστόσο ο Χρυσαυγιτισμός δεν έχει εξαλειφθεί. Το δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που πέραν των άλλων, καταγράφουν και ένα στοιχείο, για το οποίο δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε, κάνοντας ότι δεν το βλέπουμε.

Το κόμμα του καταδικασμένου πρωτόδικα σε 13 χρόνια φυλάκιση, Ηλία Κασιδιάρη, «Εθνικό κόμμα – Έλληνες», εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις επιδόσεις της τάξης  του  2,3 % -2,5% επί των εγκύρων. Ο κίνδυνος να αποσπάσει ποσοστό από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων που κινείται στο 10% και να μπει τελικά στη Βουλή, είναι υπαρκτός.

Άλλωστε μια απόπειρα αναγωγής των αναποφάσιστων, με βάση τις τάσεις που εμφανίζονται σε όσους απαντούν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, θα ανέβαζε έστω και λίγο αυτές τις δημοσκοπικές επιδόσεις και θα τις έφερνε πιο κοντά στο 3%. Έχει δε, πολύ μεγάλη αξία ότι παρόμοιες επιδόσεις παρουσιάζονται σταθερά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όλους τους τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει πως υπάρχει ήδη ένας σκληρός πυρήνας και ότι λείπουν οριακές πιθανά δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου.

Άλλωστε δεν μπορεί να ξεχνιέται ότι η Χρυσή Αυγή συγκέντρωνε τον Ιούλιο του 2019 ποσοστό 2,93% και ενώ είχαν αποκαλυφθεί, όλα τα στοιχεία της εγκληματικής της δράσης και του ναζιστικού της χαρακτήρα. Τμήματα αυτής της καταγεγραμμένης δύναμης φαίνεται να υπάρχουν, να έχουν παρέμβαση και να ελπίζουν σε μια επανεμφάνιση με νέο όνομα, νέο ηγέτη. Τα περιστατικά βίας που σχετίζονται με ακροδεξιούς είναι σταθερά ψηλά.

Αναφερόμαστε σε βία σε βάρος μεταναστών, μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κ.ά. Οι επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον μαθητών στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ είναι πολύ χαρακτηριστικές μιας δράσης που απασχολεί επιφανειακά τη δημόσια συζήτηση, ενώ υποδηλώνουν δραστηριότητα πυρήνων έστω και πιο εξασθενημένων από αυτούς που γνωρίσαμε λίγα χρόνια πριν.

Ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης είχε πρόσφατα ανακοινώσει από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αλλά και από το site του κόμματός του, την παρουσίαση του βιβλίου του «Το δόγμα των 7 θαλασσών». Στην πρόσκληση μάλιστα της βιβλιοπαρουσίασης είχε προαναγγείλει ότι «θα προλογίσουν το έργο και θα μιλήσουν για τις μείζονες πολιτικές εξελίξεις Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων» καθώς και «Νομικοί επί θεμάτων Διεθνούς Δικαίου», συν φυσικά του «συγγραφέα» που βρίσκεται στη φυλακή.

Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση, η προγραμματισμένη προ μερικών εβδομάδων παρουσίαση του βιβλίου, αναβλήθηκε. Το θέμα ωστόσο είναι ότι ενώ παλαιότερα είχε ανακοινωθεί η απαγόρευση στον Κασιδιάρη να κάνει ακροδεξιά προπαγάνδα μέσα από τις φυλακές Δομοκού, το μέτρο δείχνει να έχει ατονήσει. Αλλιώς δεν θα είχε καταφέρει να προαναγγείλει μια δράση στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν ακροδεξιές δυνάμεις. Τα «τιτιβίσματά» του, είναι σχεδόν καθημερινά.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη σημειώνεται σημαντική άνοδος ακροδεξιών δυνάμεων σε σειρά χωρών, όπως σε Ιταλία και Σουηδία. Ταυτόχρονα  μικρότερα ή μεγαλύτερα τμήματα θέλουν να δείξουν αντισυστημική συμπεριφορά αισθανόμενοι εκτός των τειχών, διαπνεόμενα από μίσος απέναντι στο πολιτικό σύστημα, τη Δημοκρατία, την λειτουργία των θεσμών. Όλα αυτά θα ήταν καλό να μην τα ξεχνάμε. Όσο και αν στην χώρα μας δεν υπάρχει κάποιο ρεύμα δυναμικής ενίσχυσης της ακροδεξιάς, μια επάνοδος των συνεχιστών της Χρυσής Αυγής θα ήταν πολιτικά και συμβολικά ένα άσχημο μήνυμα και πιθανά θα οδηγούσε σε περίεργους ατραπούς στην προοπτική των εξελίξεων.

Δυστυχώς, τυχόν είσοδος στη Βουλή του συγκεκριμένου μορφώματος, είναι κάτι που, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ας μη κρυβόμαστε μεταξύ μας…

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll

liberal.gr