Θα αξιοποιήσει τους κοινόχρηστους χώρους ο δήμος Τρικάλων…

12345

Στις περισσότερες πόλεις του κόσμου-τουλάχιστον σ’αυτές που δεν έχουν δομηθεί εξ’αρχής με κάποιο οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο-οι κοινόχρηστοι χώροι-πλατείες,πάρκα κλπ-είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Η ποιότητα ζωής των πολιτών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές διαχειρίζονται το ευαίσθητο αυτό θέμα. Στην πόλη μας δεν έχουμε έλλειμμα κοινόχρηστων χώρων. Κάθε άλλο θα λέγαμε. Το μέγεθος των Τρικάλων και ο τρόπος με τον οποίο είναι αναπτυγμένα έχουν εξασφαλίσει αφθονία πάρκων και πλατειών. Το όποιο πρόβλημα ξεκινά ακριβώς από τον τρόπο διαχείρισης και χρήσης αυτών των χώρων.

Δυστυχώς οι περισσότεροι παρουσιάζουν εικόνες εγκατάλειψης και μόνο μετά από έντονες διαμαρτυρίες οι κατά καιρούς υπεύθυνοι μοιάζουν να αφυπνίζονται-στιγμιαία. Και δεν μιλάμε μόνο για περιφερειακούς κοινόχρηστους χώρους αλλά και για κεντρικότατους.

Για χώρους που ,αν θέλετε, αποτελούν και την έξωθεν εικόνα της πόλης προς τους επισκέπτες. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα η πλατεία στη συμβολή των οδών Γαριβάλδη και Απόλλωνος-η γνωστή και ως πλατεία του ΚΤΕΛ. Τι δεν έχει ακουστεί για την πλατεία αυτή εδώ και χρόνια.

Από τη δημιουργία υπόγειου ή πολυόροφου parking, μέχρι τη διαμόρφωσή της με παγκάκια ή και παιδική χαρά, όλα ήταν απλώς ασκήσεις επί χάρτου-και ίσως ούτε καν αυτό αλλά απλές φιλολογικές συζητήσεις.

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.Οι δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται αλλά η εικόνα της πλατείας ελάχιστα, έως καθόλου, αλλάζει-τουλάχιστον όχι προς το καλύτερο.

Στα τόσα χρόνια η μόνη…χρήση που προέκυψε ήταν η παραχώρησή της σε ιδιώτη για την εγκατάσταση του Λούνα Παρκ στο πλαίσιο του Μύλου των Ξωτικών, μια χρήση που παρ’ ολίγο να προκαλέσει ανεπανόρθωτη φθορά στο χώρο.

Η νέα δημοτική αρχή μοιάζει να είναι η τελευταία ευκαιρία για τον χώρο, καθώς αν πιστέψουμε το πρόγραμμα του κ. Παπαστεργίου η, προς όφελος των πολιτών, αξιοποίηση, ανάδειξη και εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων αποτελεί όραμα, στόχο και δέσμευση. Ιδέες υπάρχουν.

Άνθρωποι για να τις εφαρμόσουν επίσης. Αναμένουμε να δούμε την εφαρμογή τους.

.

.