Τετραήμερη συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου “Χρυσοπράσινο Φύλλο”

4ο   ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

Ολοκληρώθηκε η πρώτη τετραήμερη συνάντηση της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας –Κύπρου του Διεθνούς Δικτύου  “Χρυσοπράσινο Φύλλο”.  Οι εκπαιδευτικοί των δύο χωρών συναντήθηκαν για να θέσουν τα θεμέλια καλής εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και για να αναπτύξουν σχέσεις Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλεγγύης. Το 4ο ΓΕΛ Τρικάλων«Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» με χαρά υποδέχθηκε και φιλοξένησε την φιλόλογο, Κούλεια Σιαμπουλλή, εκπαιδευτικό τουΑ’ Λυκείου – Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου.

Η κ. Σιαμπουλλή φιλοξενήθηκε στην όμορφη πόλη μας από 30 Νοέμβρη μέχρι 3 Δεκέμβρη. Το βράδυ της πρώτης μέρας ξεναγήθηκε στην όμορφη γειτονιά «Βαρούσι» των Τρικάλων, γνώρισε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και δοκίμασε ωραίες παραδοσιακές γεύσεις της τρικαλινής κουζίνας. Την επόμενη μέρα επισκέφτηκε το  4ο ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» γνώρισε τους/τις  μαθητές/ριες του προγράμματος και παρουσίασε μια εργασία που αφορούσε το Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου όπου φοίτησε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ένας από τους νεαρότερους αγωνιστές της ελευθερίας της Κύπρου κατά των Άγγλων κατακτητών και ο τελευταίος που απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, πριν προλάβει να δει την Κύπρο ελεύθερη. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης δεν πήρε ποτέ απολυτήριο.Στη συνέχεια μίλησε με τους μαθητές/τριες για το σχολείο της που απαριθμεί περισσότερους από 700 μαθητές. Περιέγραψε το πρόγραμμα που αφορά τα ψηφιδωτά της Πάφου και ανάφερε ότι το Α΄ Λύκειο Πάφου ανήκει στα μνημεία της Unesco ιδρύθηκε το 1905. Οι συμμετέχοντες/έχουσες  μαθητές/ριες στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Διαδρομές στο Φυσικό Περιβάλλον και στον Πολιτισμό του τόπου μας» ετοίμασαν τα βιογραφικά τους και τα παρέδωσαν για να τα πάρει η κ. Σιαμπουλλή στην Κύπρο και να βρει με βάση, κατά κύριο λόγο, τα ενδιαφέροντα τους, τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συνεργαστούν από  ΑΣτο πλαίσιο της πρώτης τετραήμερης συνάντησης  οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου Ζάχος Ζαχαρίας (ΠΕ04) και Ψιλούτσικου Μαρία (ΠΕ02) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η Διευθύντρια Αποστόλου Μαριάννα, (ΠΕ05), συντονίστρια του προγράμματος συνεργάστηκαν και με βάση τα θεματικά ενδιαφέροντα, δημιουργήθηκε το επικοινωνιακό πλαίσιο για μαθητές/ριες, εκπαιδευτικούς, γονείς τέθηκε το χρονοδιάγραμμα εργασιών και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους με ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Στις 30 Νοέμβρη και 2 Δεκέμβρη επισκεφτήκαμε την παλιά συνοικία των Τρικάλων, το Βαρούσι, το Κάστρο της Πόλης μας και το Ληθαίο ποταμό.

Η βροχή, τα χριστουγεννιάτικα φώτα, τα βεγγαλικά, ο Μύλος των Ξωτικών κ. ά  καθιστούν την Πόλη μας ιδιαίτερα ελκυστική και όμορφη και εντυπωσίασαν την φιλοξενούμενή μας.  Μια περιήγηση στο Τζαμί, στο Μουσείο Τσιτσάνη και στο Μύλο Ματσόπουλου κι από εκεί στην Πύλη, για να δούμε τα ψηφιδωτά στην Πόρτα Παναγιά και από κει στην Ελάτη για νόστιμο φαγητό και καλύτερη γνωριμία. Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, τα φυσικά υλικά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος και δημιούργησε έργα με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον άρεσαν πάρα πολύ στη συνάδελφο.  Την επόμενη μέρα διοργανώσαμε επίσκεψη στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, η οποία με τα πανέμορφα τοπία, τα γραφικά χωριά αποτέλεσε  για τη κ. Σιαμπουλλή μια ξεχωριστή εμπειρία, αλλά συνάμα κίνησε το  ενδιαφέρον της για μια νέα επίσκεψη στα μέρη μας με την οικογένειά της. Η επόμενη τετραήμερη συνάντηση ορίστηκε στις 26, 27, 28 και 29 Απριλίου 2018 και θα γίνει στην Κύπρο. Ευχαριστούμε το Δήμο Τρικκαίων και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων για τη στήριξή τους. Ευχαριστούμε και τον υπεύθυνο – συντονιστή του Δικτύου  «Χρυσοπράσινο Φύλλο» κ. Γιώργο Φαραγγιτάκη για τη ξεχωριστή εμπειρία να συμμετέχουμε σε αυτό το διετές πρόγραμμα μαζί με τα άλλα τρία σχολεία της πόλης μας το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων- Γιώργος Σεφέρης, το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου και το 1ο Δημοτικό Τρικάλων.

Η διευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων – «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», Μαριάννα Αποστόλου, συντονίστρια του προγράμματος