Τέλος στα sms, από τις 00.30 η απαγόρευση κυκλοφορίας – Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές

Τέλος στην πλειοψηφία των περιοριστικών μέτρων μπαίνει από την Παρασκευή, φέρνοντας ένα βήμα ακόμη πιο κοντά το πλήρες άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασαν την Τετάρτη τον «οδικό χάρτη» των μέτρων που τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Παρασκευή (14/05) και οδηγούν, επί της ουσία σε άρση του lockdown.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης τιτλοφορείται «Πέρασμα στο Καλοκαίρι» και βάσει αυτού προβλέπονται τα επόμενα βήματα «χαλάρωσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;» και σημείωσε:

  • Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε.
  • Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.
  • Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά.
  • Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Όλα τα μέτρα ένα προς ένα – Τι αλλάζει από τις 14 Μαΐου

  • Από τις 14 Μαΐου,ανοίγει με ασφάλεια o τουρισμός
  • Επιπλέον από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00:30 το βράδυ
  • Την ίδια ημέρα καταργούνται τα μηνύματα SMS προς το 13033 και το 13032
  • Αίρονται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές (υπερτοπικές) μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, ο εκάστοτε ταξιδιώτης θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PRC test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

  • Το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/05 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.
  • Για όλο το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Τα επόμενα βήματα «χαλάρωσης» μέχρι τον Ιούνιο

Για λίγο αργότερα και συγκεκριμένα για τις 17 Μαΐου μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Εξάλλου, στις 21/05 ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι, ενώ στις 28 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.