Το Σάββατο 22 Απριλίου έκλεισε και τυπικά η κοινοβουλευτική διαδρομή του γιατρού – Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάκη Παπαδόπουλου, καθώς είναι γνωστό ότι επέλεξε από καιρό να μην είναι υποψήφιος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο Τρικαλινός Βουλευτής εξελέγη σε δύο διαδοχικές θητείες (2015-2019 και 2019-2023), με το κόμμα του να βρίσκεται και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Σε όλα αυτά τα χρόνια ο Σάκης Παπαδόπουλος άσκησε καθαρά και έντιμα τα καθήκοντα του ως Βουλευτής και σαφώς η αποτίμηση της προσφοράς και του έργου του, έχει θετικό πρόσημο για το νομό Τρικάλων και τη χώρα.
To trikalaIN.gr αναγνωρίζοντας την προσφορά του Σάκη Παπαδόπουλου στο τόπο, κάνει σήμερα μια αναδρομή στην εμπλοκή του με την πολιτική, καταγράφοντας τις κυριότερες παρεμβάσεις του ως Βουλευτής για το νομό Τρικάλων.
Ο Σάκης Παπαδόπουλος εντάχθηκε στην Αριστερά από τα φοιτητικά του χρόνια. Είχε πολύ μακρά διαδρομή στα κοινά. Υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Τρικαλινών Φοιτητών Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Επιστημόνων Τρικάλων, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων, στέλεχος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημοτικός Σύμβουλος Τρικάλων, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Αντινομάρχης Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας, Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων. Ήταν Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών – Οικονομικών – Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής των Σκανδάλων στην Υγεία και το Φάρμακο, μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά νομοσχέδια, κυρίως σε αυτά που αφορούσαν την στήριξη και ολοκλήρωση του ΕΣΥ, τα δημόσια αγαθά, την άρση των ανισοτήτων, το κοινωνικό κράτος.
Χαρακτηριστικές ήταν οι εισηγήσεις του για την οργάνωση Αυτοτελών ΤΕΠ, το ασφαλές σύστημα εφημεριών, τους επικαιροποιημένους Οργανισμούς Νοσοκομείων, τα κίνητρα για τις άγονες ειδικότητες – τις άγονες περιοχές – τις άγονες προκηρύξεις θέσεων, την αύξηση των αμοιβών των λειτουργών του ΕΣΥ, τις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις, τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων του ΕΣΥ. Στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ξεχώρισαν οι εισηγήσεις του για την προώθηση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας – την ένταξη σε ασφαλές Διευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Δίκτυο Μεταφορών, για τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και για οργάνωση ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Επείγουσας Περίθαλψης – Φαρμάκου – Εμβολίων. Διακρίθηκε σε όλη τη πορεία του για την ευγένεια, τη συνεργασιμότητα, την ανθρωπιά του, τη τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, τους χαμηλούς τόνους που χρησιμοποιούσε. Ωστόσο έμεινε ιστορική η σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο όταν ζήτησε τη παραίτησή του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στα προβλήματα του νομού οι παρεμβάσεις που ξεχώρισαν ήταν : Το νερό ως δημόσιο αγαθό – Διαχείριση του υδάτινου δυναμικού με Φράγματα, Λιμνοδεξαμενές, υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων. Προτεραιότητα στα Φράγματα Πύλης – Τιτάνου – Νεοχωρίτη με δημόσιες χρηματοδοτήσεις κι όχι με ΣΔΙΤ
Ηλεκτροκίνηση της Σιδηροδρομικής Γραμμής Παλαιοφαρσάλων – Τρικάλων – Καλαμπάκας, επέκταση του Σιδηροδρομικού Δικτύου προς Σιάτιστα – Κοζάνη – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς και προς Γιάννινα – Ηγουμενίτσα με ασφαλές δίκτυο, Ολοκλήρωση της Ε-65, ασφαλείς παράδρομοι στη Βασιλική – Αγ. Θεόδωρους – Σαρακίνα – Θεόπετρα, στήριξη του Νοσοκομείου Τρικάλων με δημιουργία νέων Τμημάτων, σημαντική ενίσχυση της στελέχωσης, οργάνωση και λειτουργία της 1ης ΤΟΜΥ στα Τρίκαλα, ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, αναγκαιότητα οργάνωσης και 2ης ΤΟΜΥ, στήριξη του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων, Εθνικό και Περιφερειακό σχέδιο εγκατάστασης ΑΠΕ, απαγόρευση εγκατάστασης Ανεμογεννητριών –Αιολικών Πάρκων στον ορεινό όγκο των Δήμων Πύλης και Μετεώρων, φωτοβολταϊκά στις στέγες οικοδομών και επιχειρήσεων – σύνδεση με δίκτυο ΔΕΔΗΕ, ίδρυση του Τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφολογίας που μαζί με το ΤΕΦΑΑ αποτέλεσαν την άριστη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αναγκαιότητα Ίδρυσης Φοιτητικής Στέγης και Φοιτητικού Εστιατορίου, επιτάχυνση της λειτουργίας του ΥΗΕ Μεσοχώρας, με ικανοποιητικές αποζημιώσεις στους κατακλυζόμενους κατοίκους και δημιουργία νέου Οικισμού, Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, στεγαστική αποκατάσταση Ελληνοποντίων Φαρκαδόνας και Σεισμοπαθών Δήμων Φαρκαδόνας και Μετεώρων, δημιουργία Ορεινού Φυσικού Κτηνοτροφικού Πάρκου Διάσελου – Αχλαδοχωρίου – Γριζάνου – Λιόπρασου – Αγρελιάς. παραγωγή επώνυμων αγροτικών προϊόντων με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, μετονομασία του Στρατοπέδου Καβράκου, ενίσχυση της ΣΜΥ.
Φεύγει αξιοπρεπώς και με το κεφάλι ψηλά μετά απ΄όλα αυτά ο Σάκης Παπαδόπουλος!