Telegraph: Ο Τσίπρας δεν περίμενε ποτέ ότι θα κέρδιζε το «όχι»

tsipras auto

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προετοίμαζε ηρωική έξοδο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αμπρόζ Εβανς-Πρίτσαρντ

Τη στιγμή που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα και ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες καταθέτοντας μία ικανοποιητική πρόταση ώστε να αποφευχθεί το Grexit, ο βρετανικός Telegraph προχωρά στην αποτύπωση ενός χρονοδιαγράμματος για το πώς η χώρα έφτασε στο σημείο αυτό.

Και όχι μόνο. Ο Αμπρόζ Εβανς-Πρίτσαρντ αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε ποτέ ότι το «όχι» θα υπερίσχυε στο δημοψήφισμα και ότι, μάλιστα, ετοίμαζε μία… ηρωική έξοδο.

«Όπως μια τραγωδία του Ευριπίδη, η μεγάλη μάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές της έχει οδηγηθεί σε ένα κατακλυσμιαίο τέλος που κανείς δεν είχε σχεδιάσει και από το οποίο κανείς μπορεί να ξεφύγει, το οποίο απειλεί να συντρίψει την Ευρώπη», γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Πρίτσαρντ ο κ. Τσίπρας δεν περίμενε ποτέ να βγει νικητής από το δημοψήφισμα, ούτε να τεθεί επικεφαλής μίας εθνικής επανάστασης κατά του «ξένου ελέγχου».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός ανακήρυξε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με την προσδοκία να το χάσει, καθώς το σχέδιό του ήταν να δώσει έναν καλό αγώνα, να αποδεχθεί μία έντιμη ήττα και να παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνοντας σε άλλους να εφαρμόσει το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου και να υποφέρει από την κατακραυγή.

Το τελεσίγραφο των δανειστών ήρθε σαν σοκ στο υπουργικό συμβούλιο, εξηγεί ο Πρίτσαρντ. Νόμιζαν ότι ήταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας, παρότι ήταν κακή. Ο Τσίπρας είχε ήδη λάβει την απόφαση να συναινέσει στις απαιτήσεις για λιτότητα, αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να ενώσει τις χώρες του Νότου και ότι υποτίμησε σοβαρά το κλίμα στην Ευρωζώνη. Αντιθέτως, ήρθε αντιμέτωπος με ένα πολύ σκληρό κείμενο από τους πιστωτές που απαιτούσε αύξηση στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές απέρριψαν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό OECD για μεταρρυθμίσεις στην αγορά, επέμειναν αυστηρά στο συγκεκριμένο κείμενο.

«Απλώς δεν ήθελαν να υπογράψουμε. Είχαν ήδη αποφασίσει να μας διώξουν», είχε δηλώσει τότε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συνεχίζει η εφημερίδα και εξηγεί πως τότε η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Παρότι δεν ήθελαν, κέρδισαν, σηματοδοτώντας την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 2015. Ο Τσίπρας βρίσκεται πλέον παγιδευμένος στην ίδια του την επιτυχία.

«Αυτό που θα έπρεπε να είναι γιορτή την Κυριακή το βράδυ, μετατράπηκε σε αγρυπνία. Ο κ. Τσίπρας ήταν θλιμμένος, εξετάζοντας τα λάθη που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει από την ώρα που είχε αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριου», γράφει η εφημερίδα.

Όλοι γνώριζαν τι θα σήμαινε μία μάχη. Το υπουργικό συμβούλιο είχε συζητήσει τις λεπτομέρειες μία εβδομάδα νωρίτερα σε μία έντονη συνάντηση μετά την άρνηση της ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA στο τραπεζικό σύστημα, και αναγκάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει capital controls, συνεχίζει ο Πρίτσαρντ.

Επρόκειτο για ένα τριπλό πλάνο: Θα προχωρούσαν σε επίταξη της Τράπεζας της Ελλάδας και στην αποπομπή του διοικητή της (Στουρνάρας), θα χρησιμοποιούσαν τα περίπου 17 δισ. ευρώ που υπήρχαν σε αποθεματικό, θα αποφάσιζαν την έκδοση παράλληλου νομίσματος όπως ΙOUs, ώστε να συνεχίσει να επιβιώνει το τραπεζικό σύστημα, θα επέβαλαν κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ (ύψους 27 δισ. ευρώ).

«Προσπαθούσαν να μας στραγγαλίσουν και να μας υποτάξουν και κάπως έτσι θα αντιδρούσαμε», δηλώνει ένας υπουργός. Ο Τσίπρας απέρριψε το πλάνο. Ήταν πολύ επικίνδυνο. Μόνο που μια εβδομάδα μετά, αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνει, εκτός και αν προτιμούσε να αποδεχθεί την επιστροφή στη δραχμή.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε απόλυτη αποδιοργάνωση. Την Τρίτη η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε σε μια κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες χωρίς κανένα πλάνο, ακόμα και αν η Γερμανία κι οι σύμμαχοί της τους είχαν προειδοποιήσει.

Ο νέος ΥΠΟΙ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσφέρθηκε να στείλει κάτι την Τετάρτη, που ήταν σχεδόν η ίδια εκδοχή των πλάνων που οι δανειστές είχαν ήδη απορρίψει.

Τα γεγονότα είναι εκτός ελέγχου, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, η ΕΚΤ διατηρεί σταθερή την ρευστότητα και μέσα αυτή της απραγίας το τραπεζικό σύστημα ασφυκτιά.

Τα εργοστάσια κλείνουν σε ολόκληρη την χώρα, ενώ τα αποθέματα υλικών τελειώνουν και τα κοντέινερ παραμένουν στα ελληνικά λιμάνια. Οι εταιρίες δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές…

Παρ’όλα αυτά, ο Πρίτσαρντ επισημαίνει πως Γαλλία και ΗΠΑ εργάζονται ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα οι φίλοι της Ελλάδας έχουν απέναντί τους 15 από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης που είτε υποστηρίζουν τις θέσεις της Γερμανίας, είτε βλέπουν με καλό μάτι την επιλογή του Grexit.

protothema