Ταξική Πρωτομαγιά – Απεργιακή Συγκέντρωση

Μετά από τηλεδιάσκεψη εργατικών σχημάτων/συνδικαλιστικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων του Νομού μας και αγωνιστριών/στων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/4, συζητήθηκαν:

  1. η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα που αυτή ανέδειξε για το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο διαχρονικά οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές το απαξίωσαν, το υποβάθμισαν, αφού υπηρέτησαν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική της υποχρηματοδότησης, της μείωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την εμπορευματοποίηση και ισχυροποίηση του ρόλου της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στην υγεία και ταυτόχρονα υπονόμευσαν τα εργατικά δικαιώματα στον κρίσιμο και νευραλγικό αυτόν τομέα.
  1. η πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου, οι οποίοι σε κοινό μέτωπο, αξιοποιώντας την σημερινή κατάσταση και την πρωτοφανή συναίνεση του αστικού πολιτικού συστήματος, υπό την μπαγκέτα της παραπληροφόρησης και «μαύρης προπαγάνδας» από τα κυρίαρχα ΜΜΕ,  και πατώντας πάνω στα αντιλαϊκά νομοσχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνουν την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, με χαρακτηριστικά στοιχεία: 

–  την προσπάθεια φίμωσης, παρεμπόδισης και ακύρωσης της οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης.

 τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, την εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα επιδόματα πείνας  για χιλιάδες εργαζόμενους/ες από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, τη γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, την κατάργηση των ΣΣΕ, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας για τις χιλιάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την επανεμφάνιση σε γενικευμένη κλίμακα της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

 την επιχείρηση ψήφισης του αντιεκπαιδευτικού νόμου που σαρώνει τα πάντα στον χώρο της εκπαίδευσης και που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, ακόμη και με την εμφάνιση των πρώτων μαχητικών και μαζικών παραστάσεων και συγκεντρώσεων του εκπαιδευτικού/μαθητικού/φοιτητικού κινήματος.

 την προώθηση του νέου αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται η παραπέρα καταστροφή και λεηλασία της φύσης και του δημόσιου χώρου.

 Για την κατάσταση που διαμορφώνεται από την επιθετικότητα κυβέρνησης – κεφαλαίου έχουν βαρύτατες ευθύνες οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού οι οποίοι βάζουν πλάτη,  διακηρύσσουν ότι για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης πρέπει όλοι/ες να επωμισθούν τα βάρη και παράλληλα “κατέβασαν τα ρολά”, βάζοντας λουκέτο στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, διευκολύνοντας τα μέγιστα την επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας.

Όπως προέκυψε από  τη σύσκεψη, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι εργατικές συλλογικότητες, οι αγωνίστριες/ες μπροστά στην εργατική Πρωτομαγιά αναδεικνύουν την ανάγκη:

 Ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς για την συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας.

Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα και τα χαρακτηριστικά της είναι βαθύτατα ταξικά.

Ο συμβολισμός της είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη φτώχεια και τον ξεριζωμό λαών, την προσφυγιά, τον φασισμό και τον ρατσισμό, είναι η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου, είναι η πάλη για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις είναι η απόδοση τιμής στους ήρωες της τάξης που έπεσαν θύματα μαχόμενοι για τα εργατικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας έναν άλλο δρόμο, αυτόν της χειραφέτησης της εργατικής τάξης και της απελευθέρωσής της από τα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ιδιαίτερα σήμερα που το κεφάλαιο και η κυβέρνηση αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θέλει το σύστημα, οδηγώντας για άλλη μια φορά να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι/ες και ο λαός.

Στις συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής  κρίσης, παίρνουμε την πρωτοβουλία, σε συνέχεια και της πετυχημένης παρέμβασης στο Νοσοκομείο τις 7/4, να απευθύνουμε ανοιχτό ενωτικό κάλεσμα στα εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε εργατικά σχήματα, συλλογικότητες και άλλους λαϊκούς φορείς να πορευτούν μαζί για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουμε, στηρίζουμε και διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της απεργίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

 Στηρίξαμε και συμμετείχαμε την Τρίτη 28/4, στην παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών σωματείων του νομού στην πλατεία του ΟΤΕ ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, και στην παράσταση των νοσοκομειακών γιατρών στο Κ.Υ.Καλαμπάκας, στα πλαίσια της ημέρας δράσης της ΟΕΝΓΕ.

Προτείνουμε, οργανώνουμε και καλούμε σε απεργιακή, ταξική συγκέντρωση την Παρασκευή 1η Μάη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στις 11 π.μ.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών του Νομού μας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 29/5 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου,  συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που στηρίζουν και καλούν στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση.

 Υπογραμμίζουμε ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας των διαδηλωτών, χωροθέτηση των μπλοκ της συγκέντρωσης – τήρηση αποστάσεων – εφοδιασμός όλων με ατομικά μέσα προστασίας.

Σχεδιασμένα – οργανωμένα – πειθαρχημένα θα αποδείξουμε και αυτή την φορά ότι μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά την υγεία σε μια δημόσια συγκέντρωση και από την άλλη να στείλουμε το μήνυμα ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα, παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα, συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Η σύσκεψη των εργατικών σχήματων εκφράζει ομόφωνα την ολόθερμη συμπαράστασή της:

– στον δίκαιο αγώνα και στα αιτήματα των συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και χαιρετίζει την απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 23/4 ενάντια στις εκδικητικές, με χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης, απολύσεις του Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής των 16 συμβασιούχων και της προέδρου του σωματείου για την ανανέωση των συμβάσεων τους.

– στον αγώνα των εκπαιδευτικών να μην περάσει εν μέσω πανδημίας το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που προωθεί στην Βουλή το Υπ Παιδείας.

 στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και σε κάθε εργατική αντίσταση.

 

στους αγώνες των φαντάρων, των προσφύγων κι όλων των ανθρώπων που παραμένουν σε συνθήκες μαζικού εγκλεισμού, με άμεσους κινδύνους για την ατομική τους, αλλά και τη δημόσια υγεία.

 

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών

Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών

Παρεμβάσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης