Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών του 5ου ΓΕΛ στα παράλια της Μικράς Ασίας από τις 19/3/2025 έως 23/3/2025. Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ταξίδι στη Μνήμη και την Ιστορία» με συντονίστρια την καθηγήτρια του σχολείου κα Άντρη Μόρμορη μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σπουδαίους ιστορικούς τόπους . Το ταξίδι αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να περιηγηθούν σε τόπους γεμάτους μνήμες, να ανακαλύψουν τη μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά του ελληνισμού στη Μικρά Ασία και να έρθουν σε επαφή με τον τόπο που αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.
Από τα Τρίκαλα στα Δαρδανέλια: Ένα πρώτο βήμα στην Ιστορία
Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί από τα Τρίκαλα, με προορισμό τα Δαρδανέλια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη στρατηγική σημασία των Δαρδανελίων στην αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους. Διασχίζοντας την εντυπωσιακή γέφυρα, τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, έφτασαν στα Δαρδανέλια. Μετά την άφιξή τους στο ξενοδοχείο και το δείπνο, περπάτησαν στην πόλη, θαυμάζοντας το στενό πέρασμα που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία της περιοχής, η οποία υπήρξε σημείο αναφοράς για πολλούς πολιτισμούς.
2η Ημέρα – Στην Τροία και στο Αϊβαλί: Συναντώντας τον Όμηρο και τη μικρασιατική μνήμη
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας, την πόλη που έμεινε στην ιστορία μέσα από τα έπη του Ομήρου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εντυπωσιακά ερείπια, θαυμάζοντας το περίφημο ξύλινο άλογο και μαθαίνοντας για την ιστορική και μυθολογική σημασία της πόλης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Αϊβαλί, μια περιοχή άμεσα συνδεδεμένη με τον ελληνισμό, καθώς πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν την παλιά ελληνική συνοικία μαθαίνοντας για τις μνήμες των προσφύγων που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους. Η βόλτα στην παραδοσιακή αγορά της πόλης αλλά και δίπλα στη θάλασσα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το βράδυ, η ομάδα έφτασε στη Σμύρνη, όπου μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο έκανε μια πρώτη γνωριμία με τη σύγχρονη αλλά και ιστορική πόλη. Τα παλιά αρχοντικά των Ελλήνων που σώθηκαν από την πυρκαγιά το 1922, κατάλοιπα της εποχής που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη Σμύρνη, μας δημιούργησαν έντονα συναισθήματα!
3η Ημέρα – Έφεσος και Κουσάντασι: Στα χνάρια του αρχαίου πολιτισμού
Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη στο ρολόι ,σημείο αναφοράς για την πόλη. Ήταν όμως αφιερωμένη σε δύο σημαντικούς προορισμούς:
Έφεσος: Ένας από τους πιο καλά διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους της Μικράς Ασίας, όπου οι μαθητές περπάτησαν ανάμεσα στα ερείπια της Αρχαίας Πόλης, θαυμάζοντας το εντυπωσιακό θέατρο, τη Βιβλιοθήκη του Κέλσου και την Αγορά. Είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στους δρόμους της παλιάς πόλης, να θαυμάσουν τα κτήρια και φυσικά την πρόσοψη της αρχαίας βιβλιοθήκης με τα τέσσερα αλληγορικά αγάλματα που παριστάνουν τις αρετές του Κέλσου, Σοφία, Αρετή Έννοια και Επιστήμη. Η Έφεσος αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και ο ξεναγός μετέφερε στους μαθητές την ιστορία της από την κλασική εποχή μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση μιας εντυπωσιακής ψηφιακής αναπαράστασης της ιστορίας της Εφέσου. Έπειτα από την ξενάγηση στην Έφεσο, ακολούθησε περιήγηση στο Κουσάντασι, μια παραθαλάσσια πόλη με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Οι μαθητές απόλαυσαν έναν περίπατο στο λιμάνι και ανακάλυψαν τη γοητεία αυτής της τουριστικής περιοχής. Το βράδυ, επέστρεψαν στη Σμύρνη για δείπνο και ξεκούραση στο ξενοδοχείο.
4η Ημέρα – Σμύρνη και Κορδελιό: Αναζητώντας τα ίχνη του παρελθόντος
Η τελευταία ημέρα της εκδρομής ξεκίνησε με την επίσκεψη στην Αγορά της Σμύρνης, έναν τόπο με μεγάλη ιστορική και εμπορική σημασία, που κάποτε έσφυζε από ελληνική ζωή. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα στενά της αγοράς και είδαν κτίσματα που μαρτυρούν το παρελθόν της πόλης. Η επίσκεψη στη Σμύρνη ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική βόλτα στο Κορδελιό, μια περιοχή που άλλοτε αποτελούσε ένα από τα πιο εύρωστα ελληνικά προάστια της Σμύρνης. Εδώ, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τα ελάχιστα σωζόμενα ίχνη του ελληνισμού, αλλά και να αναλογιστούν τη σημασία της ιστορικής μνήμης. Γεμάτοι από εικόνες αναχώρησαν για τα Δαρδανέλια, τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού. Μετά την άφιξη στο ξενοδοχείο και το δείπνο ακολούθησε βόλτα στην πόλη.
Η 5η μέρα ήταν η μέρα της επιστροφής. Η αναχώρηση έγινε νωρίς το πρωί ενώ ακολούθησε επίσκεψη και στάση για φαγητό στην όμορφη Αλεξανδρούπολη.
Η εκπαιδευτική αυτή εμπειρία πρόσφερε στους μαθητές όχι μόνο πολύτιμες γνώσεις για την Ιστορία, αλλά και μια βιωματική σύνδεση με τις ρίζες του ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Μέσα από τις επισκέψεις και τις ξεναγήσεις, οι μαθητές κατανόησαν καλύτερα τη σημασία της μνήμης και της ιστορικής συνέχειας ανακαλύπτοντας την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνισμού στη Μικρά Ασία και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο.
Αρχηγός της αποστολής ήταν η κα Άντρη Μόρμορη(ΠΕ80) και συνοδοί: Καραθάνου Σοφία (ΠΕ02 ), Ηλιακοπούλου Κατερίνα ( ΠΕ06 ), Πάλλα Δάφνη (ΠΕ02 ), που υλοποίησαν και το πολιτιστικό πρόγραμμα.