Ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί

Η ταραμοσαλάτα μου εχει δυο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι οτι την φτιάχνω χωρις ψωμί, με αποτέλεσμα μια κρέμα που μοιάζει στην υφή με μαγιονέζα. Η δεύτερη είναι ότι, επειδή στο σπίτι αποφασίσαμε να κόψουμε το πολύ αλάτι, ξαλμυρίζω τον ταραμά – οι οδηγίες ακολουθούν.
Την φτιάχνω πάντα σε ψηλό βάζο με το μίξερ άλλο χειρός. Και μην σας τρομάξει το υπό κίτρινο χρώμα της, αφείλεται αποκλειστικά στο ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιώ.

Υλικά

200 γρ. λευκός ταραμάς
1 κουταλιά λιωμένο κρεμμύδι
½ ζουμερό λεμόνι, τον χυμό του
400 ml ελαιόλαδο (περίπου 1½ φλιτζάνι)

Από την προηγούμενη βάζω σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ τον ταραμά και τον σκεπάζω με νερό. Τον αφήνω στο ψυγείο μέχρι να τον χρειαστώ, οπότε τον σουρώνω. Προσοχή: μη διανοηθείτε να τον σουρώσετε σε απλό σουρωτήρι, τον χάσατε τον ταραμά. Θα στρώσετε το σουρωτήρι με διπλό και τριπλό κομμάτι τουλπάνι ή γάζα, θα αδειάσετε εκεί τον ταραμά και θα περιμένετε υπομονετικά να στραγγίξει. Μην σας ανησυχεί η υγρασία που θα μείνει, αυτό το λίγο νερό είναι απαραίτητο για πιο ανάλαφρη υφή.
Στο μούλτι βάζω το κρεμμύδι, τον στραγγισμένο και ξαλμυρισμένο ταραμά, 1 κουταλιά λεμόνι και 1 κουταλιά λάδι (πάντα ελαιόλαδο) και τα χτυπάω μέχρι να πολτοποιηθούν. Τα μεταφέρω σε άλλο δοχείο, στενό και ψηλό, που να χωράει το μίξερ χειρός και φτιάχνω την ταραμοσαλάτα με την τεχνική της μαγιονέζας, χτυπώντας δηλαδή συνεχώς ενώ προσθέτω το ελαιόλαδο, σε μια σταθερή ροή. Όταν φουσκώσει και πήξει αρκετά προσθέτω μια ακόμη κουταλιά χυμό λεμονιού. Δοκιμάζω και διορθώνω με ό,τι νομίζω ότι χρειάζεται –λεμόνι ή λάδι ή και ελάχιστο νερό αν θέλω την ταραμοσαλάτα μου πιο αραιή.
Την σερβίρω με κράκερς ή με φρυγανάκια που φτιάχνω ψήνοντας λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί για λίγα λεπτά σε δυνατό φούρνο.

tastyday.gr