ΤΑΜΗΛΟΣ… από τη βουλή στο μυστρί

Στο κυνήγι για το μεροκάματο βρίσκονται αρκετοί πρώην βουλευτές…. επέστρεψαν στο επάγγελμα που ασκούσαν στο παρελθόν.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ειδήσεις», ο Μιχάλης Ταμήλος, αποκαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του λόγω της οικονομικής κρίσης και μακριά από τα βουλευτικά έδρανα. 

Στα εργοτάξια επέστρεψε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Ταμήλος, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός, με δική του τεχνική εταιρεία. «Ασχολούμαστε με τις μελέτες και κατασκευές τεχνικών έργων. Ομως, στον κατασκευαστικό κλάδο υπάρχει μεγάλη πτώση στις ιδιωτικές κατασκευές σε σχέση με το 2010. Τα βγάζουμε πέρα οριακά. Απλώς συντηρούμαστε, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον», λέει ο πρώην βουλευτής Τρικάλων.

Πάντως, διευκρινίζει ότι παραμένει ενεργό στέλεχος της ΝΔ και ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Οσον αφορά τις τράπεζες, λέει ότι «δεν κινούν την οικονομία και η οικοδομική δραστηριότητα έχει σταματήσει. Ειδικά η αντιπαροχή, που ήταν το βασικό αντικείμενο των κατασκευαστών, δεν υπάρχει πια. Βάλαμε τον ΕΝΦΙΑ και ενώ είχε ειπωθεί ότι θα μειωθεί, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να αποτελεί μεγάλο βάρος. Οσοι θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ακίνητα δεν το κάνουν, διότι σκέφτονται ότι θα πληρώνουν ενοίκιο στο κράτος και δεν θα έχουν κέρδος. Από την άλλη, όσοι έχουν ανάγκη να αγοράσουν ένα σπίτι, δεν μπορούν. Τα δάνεια είναι ασύμφορα και δεν επιτρέπουν να ενθαρρυνθεί η έναρξη των κατασκευών. Σε όλο τον δήμο των Τρικάλων πέρυσι βγήκαν μόνο 65 οικοδομικές άδειες, ενώ το 2010 ήταν περίπου 300».

Ο Μιχ. Ταμήλος υπογραμμίζει ότι πλέον οι τεχνικές εταιρείες ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με μελέτες και εργολαβίες σε κατασκευές, π.χ. επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν μια επέκταση. «Στην ουσία, με αυτή την υπάρχουσα οικοδομική δραστηριότητα συντηρούμαστε και κρατάμε τα γραφεία μας ανοιχτά, καθώς και με κάποιες ιδιωτικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ελπίζουμε ότι θα τελειώσει το μαρτύριο της αξιολόγησης, ώστε να δοθεί σήμα στις τράπεζες και στις αγορές για να απελευθερώσουν χρήματα, προκειμένου να ξεκινήσει να κινείται η ιδιωτική οικονομία, να αρχίσει η χορήγηση δανείων και να πάρει μπροστά η οικοδομή», λέει.

Τέλος, σημειώνει ότι με το νέο φορολογικό-ασφαλιστικό θα επιβαρυνθούν όσοι μηχανικοί έχουν απομείνει να έχουν δουλειά: «Θα έπρεπε να είμαστε σε ένα διαφορετικό ταμείο. Πριν πληρώναμε 4.000-5.000 ευρώ σταθερά ετησίως. Τώρα το ποσό αυτό κυμαίνεται από 2.500 έως 15.000 ευρώ. Επίσης, αντικίνητρο για τον κατασκευαστικό κλάδο αποτελεί ο ΦΠΑ 24% στις οικοδομές».