Ο υπερτουρισμός γεμίζει σκουπίδια το νησί Πουκέτ στην Ταϊλάνδη, όπου η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα.
Πλαστικά μπουκάλια και άδεια κουτιά από μπύρα βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας στην περιοχή γύρω από το Πουκέτ. Ακόμη περισσότερα σκουπίδια στοιβάζονται στο ίδιο το νησί, που αποτελεί τουριστικό hotspot και φημίζεται για τα εντυπωσικά του ηλιοβασιλέματα και τις πανέμορφες παραλίες του.
Στη μια άκρη του νησιού, ωστόσο, μακριά από τον τουρισμό, φορτηγά και τρακτέρ πηγαινοέρχονται μεταφέροντας στοίβες από σκουπίδια γύρω από τη μοναδική χωματερή στο Πουκέτ. Είναι ο τελικός προορισμός για τα περισσότερα από τουλάχιστον 1.000 τόνους σκουπιδιών που συλλέγονται καθημερινά στο Πουκέτ.
«Δεν υπάρχει ζωή εκτός σπιτιού, απλώς μένουμε μέσα. Η μυρωδιά είναι τόσο έντονη ώστε χρειάζεται να φοράς μάσκα», λέει η Βασάνα Τόγιου που μένει στην περιοχή και προσθέτει πως μέσα σε μερικούς μήνες η χωματερή έχει διογκωθεί τόσο που έχει αντικαταστήσει πλέον τη θέα στο βουνό από το σπίτι της. Για να αντιμετωπίσει τη δυσοσμία η Βασάνα εξηγεί ότι αφήνει σε λειτουργία όλη την ώρα το κλιματιστικό και τον ιονιστή αέρα, διπλασιάζοντας έτσι τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο υπερτουρισμός πλήττει το Πουκέτ
Το Πουκέτ, το μεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης, έχει υποστεί ραγδαία ανάπτυξη εξαιτίας του τουριστικού του τομέα, που είναι βασική κινητήριος δύναμη της οικονομίας της χώρας συνολικά.
Από τις 35,5 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό που σημειώθηκαν στην Ταϊλάνδη το 2024 περίπου 13 εκατομμύρια μετέβησαν στο νησί.
«Η ανάπτυξη της πόλης του Πουκέτ είναι πολύ γρηγορότερη από ό,τι θα έπρεπε», λέει ο Σουπατσόκε Λαονγκφέτ, αντιδήμαρχος του βασικού Δήμου του νησιού, εξηγώντας πώς η έκρηξη του κατασκευαστικού τομέα και του τομέα του τουρισμού έχουν ωθήσει τον όγκο των σκουπιδιών σε επίπεδα της προ COVID περιόδου.
1.400 τόνοι σκουπιδιών ημερησίως
Μέχρι το τέλος του χρόνου το νησί πιθανόν να παράγει έως και 1.400 τόνους σκουπιδιών ημερησίως, κάτι το οποίο δεν θα μπορεί να διαχειριστεί η μοναδική χωματερή του νησιού, εξηγεί ο ίδιος. Οι αρχές προωθούν σχέδια για τη μείωση της παραγωγής σκουπιδιών κατά 15% μέσα σε έξι μήνες, την επέκταση της χωματερής και την κατασκευή ενός νέου κλιβάνου, όπως λέει ο αντιδήμαρχος, καθώς το νησί αγωνίζεται για να γίνει ένας περισσότερο βιώσιμος τουριστικός προορισμός.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση της ικανότητας της χωματερής και οι κλίβανοι αποτελούν μόνο μέρος της λύσης. «Αν απλώς συνεχίζεις να προσθέτεις κλιβάνους, δεν θεωρώ ότι θα δοθεί λύση. Πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση και τη διαλογή των απορριμμάτων», προτείνει ο Πανάτε Μανομαϊβιμπούλ, βοηθός καθηγητή στη διαχείριση απορριμμάτων στο πανεπιστήμιο Burapha.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ