Με τις εκλογές μπλέκει, δεν ξεμπλέκει

cartoon-of-alexis

Η έννοια του παράλογου κι η σχέση ανάμεσα στο παράλογο και την αυτοκτονία είναι το βασικό θέμα του βιβλίου του Αλμπέρ Καμύ, «Ο μύθος του Σίσυφου».

Γνωστή η ιστορία με τον μυθικό βασιλιά της Κορίνθου και τον βράχο που έπρεπε να κουβαλήσει ως την κορυφή. Κάθε φορά που νόμιζε πως ξέμπλεκε από τα βάσανά του, κάθε φορά που πλησίαζε στην κορυφή, η πέτρα γλιστρούσε κι όλα άρχιζαν από την αρχή.

Τον Αλέξη Τσίπρα τον είχε σκιτσάρει ως Σίσυφο ο David Simonds της Observer (της Κυριακάτικης Guardian, δηλαδή), τον περασμένο Φεβρουάριο, μία εβδομάδα -δηλαδή- μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Προφητικό, δεν μπορείτε να πείτε. Κάθε φορά που νόμιζε πως ξέμπλεκε, έμπλεκε περισσότερο.

Μία με το δημοψήφισμα, μία με τις ΠΝΠ, μία με τις Συνόδους Κορυφής και την εξουσιοδότηση, μία με τον Λαφαζάνη, μία με τη Ζωή, μία με τον Γιάνη, μία από εδώ, μία από εκεί. Μία με τον Πανούση, μία με την Αμυγδαλέζα, μία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μία με τον Ξηρό, μία με το θέμα των φυλακών. Και πάει λέγοντας.

Ο Τσίπρας δεν μπορεί να ξεφύγει από τους ίδιους τους μύθους που ο ίδιος προκάλεσε. Κι αν πάει άμεσα σε εκλογές θα είναι μία από τα ίδια. Θα μπλέξει περισσότερο, δεν θα ξεμπλέξει.

Τι θα κάνει; Δεν θα βάλει όλη την Αριστερή Πλατφόρμα και την ΚΟΕ στα ψηφοδέλτια; Θα μείνουν εκτός βουλής και θα του πάρουν το κόμμα πριν καν προλάβει να φάει γαλοπούλα τα Χριστούγεννα. Το γράμμα στον Άι Βασίλη από την Κουμουνδούρου θα έχει άλλο όνομα στην υπογραφή του αρχηγού.

Τι θα κάνει; Θα τους βάλει στα ψηφοδέλτια και θα τους δώσει ξανά το εισιτήριο για τη Βουλή; Μία από τα ίδια με τώρα, δηλαδή, απλά με κουτσουρεμένα τα ποσοστά του και με τον κόσμο χωρίς υπομονή όταν τον αντικρίζει από τηλεόρασης.

Τι θα κάνει; Θα κάνει κυβέρνηση με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ; Το μόνο εύκολο. Ο Θεοδωράκης το περιμένει εδώ και καιρό κι η Φώφη του έκλεισε το μάτι από τον Ιούλιο, μόλις έλαβε μέρος στο δημοψήφισμα (εδώ η …περίεργη δήλωση τότε). Σε αυτή την περίπτωση, όμως, παίρνει οριστικό διαζύγιο με όλο το παρελθόν του και το πολιτικό του κεφάλαιο.

Ο Τσίπρας θα είναι νικητής στις εκλογές. Για την ακρίβεια, θα είναι πρώτος, όχι νικητής. Θα έχει πάρει την πλειοψηφία των σταυρών, αλλά θα έχει χάσει. Θα έχει αυτοπαγιδευτεί και δεν θα έχει διέξοδο. Όπως ακριβώς κι ο Σίσυφος. Συνεχώς κέρδιζε τον Άδη (όπως ο Τσίπρας τους πολιτικούς αντιπάλους του ως τώρα), αλλά στο τέλος η τιμωρία του ήταν μία αέναη κουραστική καθημερινότητα.

protagon