Τα Τρίκαλα πρωτεύουσα και της Υδρορομποτικής!

ydrorobotiki

Η πόλη του ποταμού Ληθαίου δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός εξελίξεων στον τομέα της υδρορομποτικής! Και μάλιστα, από μαθητές του 7ου Λυκείου, οι οποίοι, όχι μόνο μετέχουν σε ανάλογη ομάδα, αλλά ήδη έχουν προχωρήσει σε κατασκευή υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος. Στο πλαίσιο αυτό, εξασφάλισαν και τη συνδρομή του Δήμου Τρικκαίων, προκειμένου από τον Ιανουάριο του 2015 το συγκεκριμένο όχημα να λειτουργήσει στον βυθό των ποταμών της πόλης, ερευνώντας τον πυθμένα τους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα κατασκευής ενός υποβρύχιου ROV (Remotely Operated Vehicle – τηλεκατευθυνόμενο όχημα) που ξεκίνησε στο ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) και σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ευγενίδου υλοποιείται και στη χώρα μας, βασισμένο σε πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής (SeaPerch).

Στο 7ο Λύκειο Τρικάλων συγκροτήθηκε ομάδα Υδρορομποτικής από τους εκπαιδευτικούς κ. Βασίλειο Σπάχο (ΠΕ 19 Πληροφορικής) και Σεβαστή Τσιλίκη (ΠΕ 04 Βιολόγος). Η ομάδα χωρίστηκε σε υποομάδες (δημιουργίας αφίσας, δημιουργίας και ενημέρωσης ιστοτόπου, προβολής και δημοσίων σχέσεων) και ξεκίνησαν την κατασκευή του οχήματος. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί με τρεις μικρούς κινητήρες, οι οποίοι με λιωμένο κερί συγκολλώνται στον κεντρικό μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης υποβρύχιων μετρήσεων, και ήδη έχει πειραματικά ελεγχθεί.

Απομένει η τοποθέτηση κάμερας αλλά και πραγματοποίησης δοκιμών σε κανονικές συνθηκες. Δηλαδή, στον βυθό του Ληθαίου ή του Αγιαμονιώτη ποταμών οι οποίοι διασχίζουν την πόλη των Τρικάλων ή ενός από τους λοιπούς μικρότερους ποταμούς εντός των ορίων του Δήμου. Οι μαθητές – ερευνητές – κατασκευαστές ζήτησαν από τον Δήμαρχο τη συνδρομή του σε πρακτικά ζητήματα. Ο κ. Παπαστεργίου, παρούσης της αντιδημάρχου Παιδείας κ. Βασιλένας Μητσιάδη, όχι απλώς θα στηρίξει πλήρως το εγχείρημα, αλλά και θα παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή.

Επίσης, η ομάδα θα κληθεί και στη ΔΕΥΑΤ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δυνατότητες των καμερών που ήδη λειτουργούν στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, ώστε οι μαθητές να διαπιστώσουν ομοιότητες και διαφορές που θα τους χρησιμεύσουν για τη δική τους έρευνα. Μάλιστα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Τρικκαίων, έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τα τεχνικά ζητήματα του οχήματος, ενώ επισημάνθηκε από τους υπεύθυνους καθηγητές, η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης του οχήματος.

Ο Δήμος Τρικκαίων θα αναμένει την ολοκλήρωση των δομικών, προκειμένου μέχρι τότε, παρέχοντας τη μέγιστη δυνατή βοήθεια, να διευκολυνθεί η εξέχουσα αυτή δραστηριότητα μαθητών της πόλης των Τρικάλων.

.