Τα Τρίκαλα αποκτούν Διαχρονικό Μουσείο και Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας

Με μια σημαντική του απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων στις 3 Νοεμβρίου 2020 ενέκρινε τη δημιουργία δύο μουσείων στον χώρο της πρώην ΤΑΞΥΠ.

Πρόκειται για τομή στην ιστορία και τον πολιτισμό των Τρικάλων, καθώς, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία προς όφελος των  δημοτών, της ιστορίας και της παράδοσης».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, επίσης, τη θέση του κτηρίου, την αρχιτεκτονική του και τη σύνδεση του έργου με το δεύτερο μεγάλο έργο πνοής του Δήμου Τρικκαίων στην περιοχή, την ανάδειξη του παρακείμενου λόφου Προφήτη Ηλία.

Από το 2015

Το έργο για το Μουσείο ξεκίνησε να προωθείται ενδελεχώς ήδη από το 2015. Σειρά επαφών, ενημερώσεων, κινήσεων, ελέγχου της κατάστασης από τις υπηρεσίες του Δήμου, συνεννόηση και συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τις δικές του υπηρεσίες, οδήγησαν σε συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού. Αφού αντιμετωπίστηκαν όλα τα διαδικαστικά σχετικά με την έκταση θέματα, προέκυψε η τριπλή συνεργασία Δήμου Τρικκαίων – ΥΕΘΑ – ΥΠΠΟ. Ουσιαστικά, το ΥΠΠΟ και ο Δήμος νοικιάζουν 14.816.39 τμ. από το ΥΕΘΑ ως εξής:

  1. Μίσθωση έκτασης περίπου 4,74 στρ., με τριώροφο κτίριο εμβαδού 1.000 τ.μ., για τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων με μέριμνα και δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
    2. Μίσθωση έκτασης περίπου 10,01 στρ., με τρία λιθόκτιστα κτίρια συνολικού εμβαδού 447 τ.μ., για τη δημιουργία του διαδραστικού μουσείου τεχνολογίας και την αξιοποίηση του λόφου του Προφήτη Ηλία με μέριμνα και δαπάνες του Δήμου Τρικκαίων.
    Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης και ο Δήμος Τρικκαίων θα καταβάλλει 2.800€/μήνα, ενώ 3.500€/μήνα θα καταβάλλει το ΥΠΠΟ.
    Απαντώντας και σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε με έμφαση ότι δεν υπάρχει άλλο κτήριο που να πληροί όλες τις σχετικές προϋποθέσεις για Μουσείο τέτοιας σημασίας.