Τα τρία όχι για τις επόμενες ημέρες και οι τρεις στόχοι για «ανάσταση» μετά το Πάσχα

Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο τετραήμερο ως την Κυριακή του Πάσχα, που θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη στρατηγική της επόμενης ημέρας και τη δυνατότητα να ξεκινήσει από τον Μάιο μία διαδικασία αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων η οποία πάντως θα είναι, σε κάθε περίπτωση, σταδιακή και κάθε βήμα της θα τελεί υπό διαρκή αξιολόγηση.

Σε αυτή τη φάση πάντως τα κυβερνητικά βλέμματα παραμένουν στραμμένα αποκλειστικά και μόνο στο κρίσιμο ορόσημο των επόμενων ημερών, με το ενδιαφέρον να κινείται προς τρεις κατευθύνσεις: Να μην παρατηρηθούν καταρχάς φαινόμενα παραβίασης τόσο του νόμου όσο και των αποφάσεων της ίδιας της Ιεράς Συνόδου σε εκκλησίες της χώρας, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς. Ταυτόχρονα να μην υπάρξουν μετακινήσεις επίδοξων εκδρομέων εν όψει της Κυριακής του Πάσχα από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, κάτι που επιδιώκεται να διασφαλιστεί και με την περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων σε νέες και παλαιές εθνικές οδούς, σε παράδρομους, καθώς και στα λιμάνια.

Τρίτος και πολύ σημαντικός στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν οι αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες για αποφυγή μετακινήσεων σε σπίτια φίλων και συγγενών και φαινομένων συγχρωτισμού σε πιλοτές και ταράτσες. Η κυβέρνηση εντείνει τις συστάσεις για τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου περιορισμών και τις παραινέσεις να μη διακυβεύσουμε το θετικό κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί με τις θυσίες των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ για το σενάριο αυστηροποίησης στην κυκλοφορία Ι.Χ. από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ως την Κυριακή του Πάσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι «δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω». Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «πηγαίνουμε μέρα – μέρα, παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων» και κατέστησε σαφές πως θα κάνουμε «ό,τι μπορούμε και ό,τι χρειαστεί για να εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα».

Εστειλε μάλιστα εκ νέου το μήνυμα πως «έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια μέχρι τώρα για να τα γκρεμίσουμε όλα τώρα», ενώ και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι κάθε ανεπίτρεπτος εφησυχασμός μπορεί να μας γυρίσει εβδομάδες πίσω.

Εφόσον δεν υπάρξει χαλάρωση αυτές τις ημέρες, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να σηματοδοτήσει την απαρχή της διαδικασίας συζητήσεων για τη στρατηγική της χώρας μετά τις 27 Απριλίου που λήγουν τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, πριν την ημερομηνία αυτή θα γίνει γνωστό τι να περιμένουν οι πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα, θεωρείται ωστόσο πρόωρο να προεξοφλήσει κανείς την κατεύθυνση των αποφάσεων, καθώς αυτές θα ληφθούν αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα και της πασχαλινής περιόδου. Το βέβαιο είναι πάντως ότι κατόπιν οδηγίας του πρωθυπουργού έχει ξεκινήσει η επεξεργασία της στρατηγικής «σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των μέτρων», με συντονιστικό ρόλο από το υπουργείο Υγείας στο οποίο συγκεντρώνονται οι προτάσεις των υπουργείων για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «θα αποκρυσταλλωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να ξέρουν έγκαιρα οι πολίτες πώς θα προχωρήσει αυτή η στρατηγική σταδιακής αποκλιμάκωσης», η οποία θα εξελιχθεί με τον πρώτο λόγο να ανήκει και πάλι στους ειδικούς. Εάν εκείνοι ανάψουν το πράσινο φως, εκτιμάται ότι η διαδικασία ενδεχομένως να μπορεί να ξεκινήσει μέσα στον Μάιο, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τα αποτελέσματα του κάθε βήματος θα αξιολογούνται πολύ διεξοδικά πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για το επόμενο.

Οπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άλλη κατεύθυνση θα υπάρχει για το λιανεμπόριο, άλλη για τον τουρισμό, άλλη για τα σχολεία και πάντα με προσοχή στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι θα πρέπει να προστατευθούν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου