Τα συμφέροντα θέλουν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και Ποτάμι

kalpi 0

Σε 2-3 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, παγιώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η προεκλογική μάχη για την πρωτιά ανεβάζει στροφές , οι μικροί συμπιέζονται από τον ανταγωνισμό Τσίπρα Μεϊμαράκη και η συγκρότηση βιώσιμης μετεκλογικής κυβέρνησης φαντάζει αρκετά δύσκολη, σε αυτή τη φάση.

Οποιος κι αν έρθει πρώτος, ακόμη και με τη συνδρομή ενός μικρού κόμματος δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ή θα είναι σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα να γίνει δυσχερέστερη η αφαρμογή του προγράμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόσχιση του ΛΑΕ δεν μπορεί να στηριχθεί στην ανοχή της αντιπολίτευσης και μπορεί να μην έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ που δείχνουν να μην μπαίνουν στη Βουλή. Απο την άλλη η ΝΔ μπορεί να στηριχθεί μόνο στο Ποτάμι και δεν μπορεί να σχηματίσει ισχυρή πλειοψηφία.

Από ευρωπαϊκά κέντρα αρχίζει να διατυπώνεται με αρχικά ήπιους τόνους η άποψη για έναν μεγάλο συνασπισμό στα πρότυπα της Γεμανίας με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι ή και ΠΑΣΟΚ για να αρθεί το αδιέξοδο. Οι πιέσεις αργότερα θα ενταθούν και η ιδέα αρχίζει να καλλιεργείται και εντός ελληνικών συνόρων και αρχίζει να βρίσκει οπαδούς. Τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο Μεϊμαράκης έχουν απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ποντάρουν στην εκδοχή της αυτοδυναμίας με τα ευρωπαϊκά κέντρα να εκτιμούν ότι αυτή η λύση είναι ανέφικτη και για τους 2 μονομάχους.

Αυτοί που καλλιεργούν την ιδέα του μεγάλου συνασπισμού θεωρούν ότι τα δυο μεγάλα κόμματα μπορούνν να συμφωνήσουν σε ένα μινιμουμ ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εφαρμογή – ίσως με κάποιες αλλαγές – του μνημονίου και την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας. Αλλωστε, πλην της άκρας αριστεράς και δεξιάς, όλοι πλέον αποδέχονται το μνημόνιο κι αυτό δείχνει θετικό για την πιθανή συνεργασία.

Το σχέδιο για μεγάλο συνασπισμό υπαγορεύεται από τα ευρωπαϊκά κέντρα και προωθείται συστηματικά από το εγχώριο κατεστημένο και τα media. Οι ντόπιοι υποστηρικτές (ΔΟΛ, Καθημερινή, Μπόμπολας κλπ) θέλουν προφανώς να σταματήσουν τις έρευνες για τα θαλασσοδάνεια, τις συχνότητες και τις υπόλοιπες τομές που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Με μια ¨πολύχρωμη¨ κυβέρνηση οι αποφάσεις αυτές θα επανεξεταστούν και η διαπλοκή θα μπορέσει να παρέμβει προς ίδιον όφελος.

sofokleousin