Τα σκυλιά μπορούν να… οσμιστούν τον καρκίνο

skilos karkinos 4746

Ακόμα μία απόδειξη ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έδειξαν νέες έρευνες επιστημόνων, καθώς απέδειξαν ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να διαγνώσουν αν κάποιος άνθρωπος πάσχει από καρκίνο.

Σε δοκιμαστικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας χρησιμοποιήθηκαν σκύλοι οι οποίοι θεωρούνται ικανά να κάνουν αυτή την δουλειά (κυρίως της ράτσας Κόκερ Σπάνιελ, που έχουν και αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης).

Έγκριση δόθηκε ύστερα από μελέτη που παρουσίασε ότι κάποια σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν τον καρκίνο του προστάτη στα ούρα στο 93% των περιπτώσεων.

Το ποσοστό αυτό είναι ήδη αρκετά υψηλό, και μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας είναι γενικώς αποδεκτό ότι τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια πρώτη ένδειξη πριν ο ασθενής οδηγηθεί στην βιοψία. Οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θεωρούν την όλη προσπάθεια μία ιδιαίτερα ενθαρρυντική και πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για την πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου.

Σύμφωνα με τους μελετητές, με την πάροδο των ετών, έχουν υπάρξει πολλές αναφορές που υποδηλώνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τον καρκίνο με βάση την οσμή του όγκου. Υποτίθεται ότι πτητικά μόρια που συνδέονται με τον όγκο κυκλοφορούν στα ούρα του ατόμου, καθιστώντας έτσι εύκολη την αναγνώρισή τους από το ζώο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά έχουν υψηλότερα ποσοστά αξιοπιστίας από τα περισσότερα από τα υπάρχοντα τεστ. Λόγω δε της ανεπτυγμένης αίσθησης της όσφρησης, μπορούν να ανιχνεύσουν ελάχιστες ποσότητες αυτών των μορίων.

Μία από τις γιατρούς που συμμετέχουν στο πείραμα είχε βιώσει μία αληθινή δική της εμπειρία, καθώς ο σκύλος της αναγνώρισε ότι είχε έναν όγκο στο στήθος πολύ πριν το καταλάβει η ίδια, και επί μεγάλο χρονικό διάστημα επέμενε να την πιέζει σ’ αυτό το σημείο.

Όσοι πάντως συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι πεπεισμένοι ότι αυτές οι δοκιμές μπορεί να αποδειχθούν μία τεράστια ευκαιρία να σωθούν χιλιάδες ζωές από κάπου που δεν το περιμέναμε. Μπορεί να έχουν τρίχωμα και να μην φορούν λευκές ιατρικές στολές, όμως οι ικανότητες των σκύλων ίσως αποδειχτούν σωτήριες για τον άνθρωπο ακόμα μία φορά.

sofokleousin.gr