Τα πιο κρυφά σημάδια του στρες

Όλοι μας βιώνουμε στρες σε καθημερινή βάση. Για την ακρίβεια, το στρες είναι από τις πιο αναγκαίες (και ωφέλιμες) λειτουργίες του οργανισμού, καθώς μας βοηθάει να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις σε στιγμές που ο οργανισμός μας κρίνει ότι είναι… καταστάσεις ζωής και θανάτου. Μερικές φορές, όμως, ο οργανισμός μας μπερδεύεται.

Και το στρες μπορεί να γίνει χρόνιο πρόβλημα, και απλώς να είναι ένα αίσθημα που βιώνουμε συνεχώς, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε από πού προέρχεται. Και αν βρεθούμε εκεί, υπάρχει πρόβλημα. Και αυτά είναι τα – όχι και τόσο διακριτικά – σημάδια που θα μας το δείξουν.

Όλα σας ενοχλούν

Έχετε νιώσει ποτέ ότι βγαίνετε από το σπίτι και τα πάντα σας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο να αρχίσετε να φωνάζετε; Ναι, είναι φυσιολογικό—για κάποιον με ανεξέλεγκτο στρες. Αν αισθάνεστε ότι όλα (και ειδικά όλοι) σας εξοργίζουν, αυτό σημαίνει πως ήδη βρίσκεστε σε πολύ ευαίσθητο σημείο, και δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ούτε την ελάχιστη επιπλέον ένταση.

Πεινάτε συνεχώς

Και δεν πεινάτε για κάτι υγιεινό. Κανείς που βιώνει τεράστιο στρες δεν σκέφτηκε “Τώρα χρειάζομαι μία σαλάτα”. Δυστυχώς, επειδή η σαλάτα είναι πολύ πιο πιθανό να μας ελαττώσει το στρες σε σχέση με τα φαγητά που επιθυμούμε. Είναι ένας φαύλος κύκλος, που λειτουργεί κάπως έτσι: Το στρες μας κουράζει, και μας κάνει να θέλουμε τροφές με πολλή ζάχαρη. Η ζάχαρη μας δίνει ενέργεια, η οποία ξοδεύεται αμέσως, αφήνοντάς μας πιο κουρασμένους και αγχωμένους από πριν, με αποτέλεσμα να θέλουμε να ξαναφάμε… Είναι ειλικρινά από τις μεγαλύτερες αδικίες σε αυτή την ζωή, και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε μια ανάσα και να προσέχουμε τις διατροφικές επιλογές μας.

Εμφανίζονται εξάρσεις ακμής

Αν αντιμετωπίζετε συχνά-πυκνά προβλήματα με ακμή, θα έχετε παρατηρήσει ότι σε περιόδους έντονου στρες, η ακμή σας βρίσκεται σε έξαρση. Οι ειδικοί ακόμα δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς το στρες επιδεινώνει την ακμή, αλλά μια θεωρία λέει πως τα junk food που αναφέραμε προηγουμένως παίζουν σημαντικό ρόλο. Άλλος ένας λόγος να στραφούμε στην σαλάτα, ίσως.

Έχετε ταχυπαλμίες

Όπως είπαμε νωρίτερα, το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε δύσκολες συνθήκες. Και, στις δύσκολες συνθήκες, εκκρίνεται περισσότερη αδρεναλίνη, με σκοπό να βοηθήσει τον οργανισμό να αντιδράσει (ή να αποδράσει). Σε μικρές, ελεγχόμενες δόσεις, όταν δηλαδή το στρες μας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Στις περιπτώσεις, όμως, χρόνιου στρες, η πίεση που ασκείται στην καρδιά μας είναι τεράστια και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα.

Έχετε πονοκεφάλους

Επίσης, σε σφοδρές περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε μυϊκούς πόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή – όπως όλοι οφείλουμε να θυμόμαστε – τίποτα που συμβαίνει στον οργανισμό μας δεν είναι αυστηρά σωματικό ή αυστηρά ψυχολογικό. Το αυξημένο ψυχολογικό στρες έχει σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική μας υγεία, και οι συχνοί πονοκέφαλοι είναι από τα πρώτα σημάδια που θα παρατηρήσουμε.

iatronet.gr