Τα παιδία…παίζει!!!!

nootropia 4

«Τα παιδία…παίζει. Από τους αρχαίους αστραγάλους… στην τσελίκα και τη Μονόπολη»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο Κουρσούμ Τζαμί
Διοργάνωση
Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Τρικκαίων
Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας -παράρτημα Τρικάλων
Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων
με τη συμμετοχή της Α/θμιας Εκπαίδευσης ν. Τρικάλων

Το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας-παράρτημα Τρικάλων, και ο Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, διοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδία…παίζει. Από τους αρχαίους αστραγάλους… στην τσελίκα και τη Μονόπολη» που έχει θέμα την γνωριμία με το ελληνικό παιχνίδι από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Συμμετέχουν μαθητές Γ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων με την υποστήριξη της Α/θμιας Εκπαίδευσης ν. Τρικάλων και των εκπαιδευτικών.
Υλοποιείται από τον Σύλλογο «Νουτοπία» με υπεύθυνες την κ. Λίνα Μουσιώνη Δρ. Αρχαιολόγο – Λαογράφο και την κ. Αγγελική Βαφειαδάκη, Ιστορικό – Λαογράφο.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Κουρσούμ Τζαμί από την Δευτέρα 3 έως την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου. Αφορά στο παιδικό παιχνίδι από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στην ανάγκη του παιχνιδιού ως εργαλείο ανάπτυξης της προσωπικότητας και μέσο γνωριμίας και εξοικείωσης με τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Τα παιδιά μαθαίνουν την διαχρονική εξέλιξη του παιχνιδιού στον Ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. Αναγνωρίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές, την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό. Μαθαίνουν βιωματικούς τρόπους για να «κοιτούν» το παρελθόν και την ιστορία, να ερμηνεύουν και να αξιολογούν. Μέσα από επιλεγμένα παραδείγματα παιχνιδιών αντιλαμβάνονται τα στρώματα του Ελληνικού Πολιτισμού και μαθαίνουν βιωματικά να επαναξιολογούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής με τις αξίες της παράδοσης.
Η δομή του προγράμματος στηρίζεται σε ειδική εκπαιδευτική προβολή, στην ενεργητική συμμετοχή των παιδιών που καταλήγει στην κατασκευή ενός αυτοσχέδιου παιχνιδιού. Περιλαμβάνει:
1. Εκπαιδευτική προβολή μέσω ppt με θέμα «Τα παιδία παίζει»
2. Μικρή έκθεση με αντίγραφα αρχαίων και νεότερων παιχνιδιών
3. Κατασκευή παιχνιδιού

.