“Τα κορίτσια της βροχής” στο στέκι RossoNero για πρώτη φορά στην πόλη μας

ta_koritsia

 

 

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου. Στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι RossoNero Αμαλίας 18

Τα κορίτσια της βροχής, Ντοκιμαντέρ, 2011, Διάρκεια 120

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου

«Είμαι υπερήφανη που συνάντησα αυτές τις γυναίκες και μέτρησα ξανά τον κόσμο με έναν άλλον πήχη» (Α. Δημητρίου)

Η Αλίντα Δημητρίου, ως σκηνοθέτις και ως άνθρωπος, αφιέρωσε με πάθος ένα μέρος της ζωής της στους αγώνες της γυναίκας στις μεγάλες τραγωδίες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Απαύγασμα αυτής της προσπάθειας ήταν μια γεμάτη ολοζώντανες εικόνες, βουβά συναισθήματα και σκληρές αλήθειες τριλογία. Αυτήν την τριλογία την κράτησε συνειδητά μακριά από το εμπορικό κύκλωμα. Οι προβολές της περιορίστηκαν σε στέκια, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, πολιτιστικούς συλλόγους και καταλήψεις. Γιατί η Αλίντα Δημητρίου δεν είναι ένας αποστασιοποιημένος δημιουργός. Ανήκει στο μάχιμο κομμάτι της κοινωνίας που σε καιρούς ζοφερούς επιλέγει τον δύσκολο δρόμο που όμως θα ανταποκρίνεται ειλικρινά στις απαιτήσεις.

Η τριλογία άρχισε το 2008 με «Τα πουλιά στο βάλτο», που αναφέρεται στη γυναίκα τα χρόνια της Αντίστασης, και συνεχίστηκε το 2009 με το «Η ζωή στους βράχους», που αναφέρεται στη γυναίκα τα χρόνια του εμφυλίου. Με «Τα κορίτσια της βροχής» η Αλίντα Δημητρίου ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την τριλογία για την ενεργό συμμετοχή της γυναίκας στους πολιτικούς αγώνες της νεότερης Ελλάδας καταγράφοντας την κακοποίηση και τον κατατρεγμό της γυναίκας στα χρόνια της χούντας.

Πενήντα γυναίκες καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τις διώξεις αντικαθεστωτικών, τους εκφοβισμούς, τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις. Πενήντα γυναίκες που εξιστορούν περήφανες τα βιώματά τους και εξακολουθούν να τιμούν και να πιστεύουν στον αγώνα τους. Πενήντα νέες γυναίκες που η αφοπλιστική απλότητά τους σε συνδυασμό με τον φρενήρη, σχεδόν ακατέργαστο, ρυθμό της σκηνοθέτιδος ανασυνθέτουν με τον πιο παραστατικό τρόπο την ωμότητα εκείνων των χρόνων.

Το εγχείρημα της Αλίντας Δημητρίου καταφέρνει να διασώσει και να μας χαρίσει ένα σπάνιο κομμάτι της ιστορίας γεμάτο ανεκτίμητες αλήθειες, τόσο οικείο και ζεστό όσο θα έπρεπε να είναι κι η ίδια η ιστορία.

 

.