Τα ΚΔΑΠ Μάθηση είπαν “Αντίο” στο χειμώνα με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο

Την περασμένη Παρασκευή στο ΚΔΑΠ Μάθηση αποχαιρετήσαμε το χειμώνα με τον καλύτερο τρόπο….με ατελείωτο παιχνίδι, γέλιο και φυσικά χιόνι.

Οι μικρές τάξεις της δομής μας (νήπια – α’-β΄-γ΄ δημοτικού) διασκέδασαν μέσα από ένα απολαυστικό και άκρως “βρωμερό” messy play. Ενώ, τα μεγαλύτερα παιδιά (δ΄-ε΄-στ΄ δημοτικού) “ίδρωσαν” τη φανέλα τους μέσα από ένα απίστευτο τουρνουά παιχνιδιών.

Στο messy play, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουνε παιχνίδια με πάγο δημιουργώντας έναν χιονάνθρωπο από πάγο, να ψαρέψουν τα πράγματα ενός χιονάνθρωπου μέσα από μια λίμνη γλίτσας και στη συνέχεια να τον σχεδιάσουν, να ζωγραφίσουν με αφρό έχνοντας ως καμβά το τραπέζι ή και τα ρούχα τους, και φυσικά να παίξουν με το πολύ χιόνι. Στο τουρνουά παιχνιδιών τα παιδιά παίξανε αγαπημένα τους τους παιχνίδια, διεκδικώντας με αποφασιστικότατά και ομαδικό πνεύμα την νίκη. 

Το messy play είναι ένα διαδραστικό – αισθητηριακό παιχνίδι το οποίο συμβάλλει στην ολόπλευρη αισθητηριακή ανάπτυξη των παιδιών, των κινητικών δεξιοτήτων, της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Αποκαλείται “λερωμένο παιχνίδι” (messy play, στα αγγλικά), καθώς το παιδί έρχεται πιο ελεύθερα σε επαφή με υλικά που βρίσκονται γύρω του όπως λάσπη, άμμο, αλεύρι, ζυμάρι, πάγο, ζελέ, μπογιές κτλ. δίχως να υπάρχει ο “φόβος”  του να λερωθεί ή να λερωθούν τα ρούχα του, καθώς είναι ένας από τους βασικούς του σκοπούς. Χρησιμοποιώντας το παιδί όλες τους αισθήσεις μπορεί να δημιουργήσει, να πειραματιστεί, να διαλύσει αλλά και να αναδημιουργήσει από τα υλικά που του παρέχονται κάθε φορά. Είναι ελεύθερο να κινηθεί όπως εκείνο θέλει χωρίς να υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος παιχνιδιού.

Το messy play που ολοένα γίνεται και πιο δημοφιλής τον τελευταίο καιρό, είναι κάτι που αγαπάμε από την πρώτη χρονιά στο ΚΔΑΠ μας και προσπαθούμε σε κάθε ευκαιρία να οργανώνουμε μικρές θεματικές messy play (χειμωνιάτικο, καλοκαιρινό, ζωγραφική με παράξενα υλικά κτλ.).

 Στόχος μας είναι να δημιουργούμε συνθήκες οι οποίες προσφέρουν στο παιδί νέα ερεθίσματα και βιώματα που θα κουβαλήσει στις αποσκευές του

και στην αργότερα πορεία της ζωής.    

Με σεβασμό στον μοναδικό ρόλο του κάθε γονέα και στη μοναδικότητα του κάθε παιδιού δημιουργούμε όλοι μαζί δεσμούς ζωής…