Τα κόμματα είναι φορείς εξουσίας. Τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μ’ αυτή. Αυτή είναι μία καλή βάση συζήτησης και για τη συγκρότηση και των τοπικών ψηφοδελτίων με την έννοια ότι για να παραμείνουν κόμματα εξουσίας θα πρέπει οι υποψήφιοι να μην είναι για να… είναι.
Για να συμπληρώσουν απλώς τις κενές θέσεις όπως ακούγεται τελευταία στα ραδιόφωνα και επί του οποίου έδωσε σήμερα μία πρώτη ουσιαστική απάντηση ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νίκος Μουζακιάρης.
Αν εξαιρέσουμε μια – δυο θέσεις που συνήθως είναι για… συμπλήρωμα οι υπόλοιπες υποψηφιότητες ήταν πάντα ή σχεδόν πάντα, αξιόλογες στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων σε τοπικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα στην τοπική πολιτική ιστορία. Ο δικομματισμός καλά κρατούσε επί χρόνια και στα Τρίκαλα.
Τώρα λοιπόν, που τα κόμματα (πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ) δεν έλκουν από μόνα τους, τους ψηφοφόρους μπορούν αυτά να κατέλθουν με αποδυναμωμένα ψηφοδέλτια; Ποιος ή ποιοι αν θέλετε, θα κρατήσουν τις ψήφους; Ποιος ή ποιοι θα διεμβολίσουν τις δεξαμενές άλλων πολιτικών χώρων;
Στο ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, ο Χρήστος Χάιδος ήταν μία βάση εκκίνησης. Όχι πως θα επαναλάμβανε τον άθλο του 2009 με τους 23.000 και πλέον ψήφους αλλά η εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι δεν θα έχανε παραπάνω δύναμη από εκείνη που θα του επέτρεπε να επανεκλεγεί. Υπάρχει αντικαταστάτης του Χρήστου Χάιδου σήμερα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ; Κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχει πότε θα παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη και πότε θα προλάβει να προωθήσει την υποψηφιότητά του δεδομένου ότι σε ένα μήνα έχουμε εκλογές;
Και στη Νέα Δημοκρατία ο προβληματισμός των σκεπτόμενων είναι ανάλογος. Με τον Αντώνη Σαμαρά να δίνει μάχη για την αυτοδυναμία υπάρχει περιθώριο να χαθεί έστω μια ψήφος; Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ο πρώτος του ψηφοδελτίου Νίκος Λέγκας που κι αυτός ξεπέρασε τις 20.000 ψήφους και δεύτερος Σωτήρης Χατζηγάκης (πολιτεύεται και εκλέγεται από το 1974 με μια διακοπή από το 1996 μέχρι το 2000) είναι εκτός ψηφοδελτίων. Όσοι έχουν μια στοιχειώδη γνώση από εκλογές και βλέπουν χωρίς ιδιοτελή παραμορφωτικά πρίσματα αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα.
Αντιλαμβάνονται ότι τα γκεσέμια μαζεύουν ψήφους.Και αντιλαμβάνονται ότι προκύπτει ανάγκη για ισχυρά ψηφοδέλτια εκτός κι αν οι κεντρικές κομματικές ηγεσίες έχουν κρυφά χαρτιά τα οποία κρύβουν για την ώρα, προκειμένου να παρουσιάσουν τους άσους την τελευταία στιγμή κερδίζοντας και την παρτίδα…
.