Τα γεγονότα πίσω απο την αλλαγή της ονομασίας των Μητροπόλεων Τρίκκης και Μετεώρων

Στους λόγους που τον οδήγησαν να παραχωρήσει το όνομα «Σταγών» στη γειτονική Mητρόπολη Μετεώρων αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος.

 Αναστάσιος Βόπης

“Είχα αποφασίσει εδώ και δύο χρόνια περίπου να αλλάξω το όνομα της Μητρόπολης αλλά για να πραγματοποιηθεί όμως αυτή η αλλαγή έπρεπε να γίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και επειδή πέρυσι δεν έγινε για αυτό το λόγο καθυστερήσαμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος αμέσως μετά το συλλείτουργο που τέλεσε με τον μητροπολίτη Σταγών Θεόκλητο στον άγιο Νεκτάριο Τρικάλων με αφορμή και την έλευση της δεξιάς χειρός του αγίου Νεκτάριου από την Αίγινα.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε “τον Αύγουστο γράψαμε με τον πρωτοσύγκελο μία επιστολή προς τον μακαριώτατο για την αλλαγή του ονόματος αλλά έπρεπε όμως να εγκριθεί από την Ιεραρχία”, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Θεόκλητο του επεσήμανε πως “δεν σας είχα πει τίποτα και δεν το ήξερε κανείς εκτός από τον πρωτοσύγκελο γιατί ήθελα να σας κάνω έκπληξη”, ανέφερε με νόημα ο μητροπολίτης Τρίκκης.

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ Η ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΑΓΩΝ

Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος, η οριστική μονιμοποίηση της  Μητρόπολης Σταγών ήταν προσωπική επιθυμία του προκατόχου του, την οποία μάλιστα του την είχε εκμυστηρευθεί πριν φύγει από τη ζωή.

“Όταν ήμουν ακόμη πρωτοσύγκελος, ο μακαριστός Αλέξιος, αφού πρώτα μου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί, μου είπε πως αν ποτέ γίνω δεσπότης στα Τρίκαλα να δώσω τη Μητρόπολη και να την υπογράψω ώστε από προσωποπαγής να γίνει μόνιμη. Αυτά ήταν τα λόγια του μακαριστού τα οποία και κράτησα”, τόνισε.

Αναφερόμενος στο τι τον ώθησε τελικά να παραχωρήσει και το όνομα «Σταγών», o μητροπολίτης Τρίκκης επεσήμανε πως “η ονομασία αυτή ήταν η παλιά Καλαμπάκα και είπα να έχω ένα όνομα το οποίο δεν μου ανήκει για ποιο λόγο. Άρα σκέφτηκα αφού το κάναμε που το κάναμε το καλό να το αποτελειώσουμε και έτσι αποφασίσαμε με τον πρωτοσύγκελο να δώσουμε το όνομα ώστε να μείνει μόνιμα πλέον στη μητρόπολη Σταγών. Εμείς με τη σειρά μας σκεφτήκαμε να δώσουμε στη μητρόπολή μας τον τίτλο με τους τρεις δήμους”, κατέληξε ο κ. Χρυσόστομος.

Η ΘΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΗTAN EΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ

Λίγο νωρίτερα, ο μητροπολίτης Σταγών, μιλώντας από άμβωνος παίρνοντας αφορμή από την αλλαγή της ονομασίας της μητρόπολης, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Χρυσόστομο για την καλοσύνη και την αγαθότητα που τον διακρίνει.

“Η θυσία που έκανε ήταν μεγάλη και μάλιστα ήταν έκπληξη για εμένα”, ανέφερε χαρακτηριστικά εμφανώς συγκινημένος ο κ. Θεόκλητος προσθέτοντας συγχρόνως πως αυτό δεν το κάνει εύκολα κάποιος. “Το κάνει μόνο αυτός που έχει μεγάλη καρδιά και αυτός που έχει μέσα του συναισθήματα αγάπης και αδελφοσύνης”, κατέληξε.