Στο κατώφλι του 2023, οι τραπεζίτες της ΕΚΤ στέλνουν μηνύματα για αναμενόμενη βραχυχρόνια και ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη, προτού η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά από το δεύτερο τρίμηνο του νέου χρόνου.
Αυτή η κατάσταση σύμφωνα με το pawergame.gr, αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους, είπε ξεκάθαρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, μιλώντας στην Ισπανική Συνομοσπονδία Ενώσεων Νέων Επιχειρηματιών. Πάντως, φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει διανύσει τον μισό δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων και το κόστος του χρήματος θα συνεχίσει να ανεβαίνει.
Ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ, δήλωσε στους Financial Times ότι με πέντε συνεδριάσεις πολιτικής από τώρα έως τον Ιούλιο του 2023, η ΕΚΤ θα επιτύχει έναν αξιοπρεπή ρυθμό σύσφιξης με αυξήσεις της τάξεως των 50 μονάδων βάσης, πριν το κόστος δανεισμού κορυφωθεί τελικά μέχρι το καλοκαίρι.