Τα δικαστήρια μειώνουν τα ενοίκια ως και 25%

enikiazete1

Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή και το έχει αποδείξει, ειδικά στην περίπτωση των ενοικιαστών που βλέπουν το τζίρο της επιχείρησής τους ή το οικογενειακό τους εισόδημα να… γκρεμίζεται και το ενοίκιο του σπιτιού ή του καταστήματός τους να παραμένει στα ίδια, πολλές φορές υψηλότατα, επίπεδα.

Τα δικαστήρια δέχονται ότι η οικονομική κρίση αποτελεί λόγο για μείωση των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης ή κατοικίας. Η ελάττωση κυμαίνεται όμως πολλές φορές φτάνει μέχρι το 25%.

Ήδη εκκρεμούν για να πάρουν σειρά στις δικαστικές αίθουσες 1.600 οι αγωγές που έχουν κατατεθεί, ωστόσο υπήρξαν τον τελευταίο καιρό που δείχνουν το δρόμο. Σε τουλάχιστον 11 επαγγελματικές μισθώσεις και καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και του Βόλου, τα ενοίκια έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Το Πρωτοδικείο Βόλου δέχθηκε ότι πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό 20% το ενοίκιο δύο καταστημάτων σε κεντρικό σημείο της πόλης, «ρίχνοντας» τα μισθώματα από 8.500 σε 6.800 ευρώ και από 4.500 σε 3.600.

Στο μεταξύ, νεότερες αποφάσεις του ΑΠ επαναλαμβάνουν αντίστοιχες θέσεις για αναπροσαρμογή ενοικίων, ενώ δέχονται ταυτόχρονα ότι είναι άκυρος οποιοσδήποτε όρος του συμβολαίου οδηγεί τον ενοικιαστή σε παραίτηση από το δικαίωμα να ζητήσει τη δικαστική μείωση του μισθώματος λόγω απρόβλεπτων γεγονότων.

newsit.gr