Τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

xristoygenna 660

«Εμένα με συγκινεί πάρα πολύ η λέξη “Χριστούγεννα”, γιατί νιώθω τον κόσμο γύρω μου πιο ζεστό. Στο σπίτι αυτές τις μέρες, έρχονται άνθρωποι άγνωστοι πολλές φορές, χαμογελαστοί και φέρνουν δώρα, μας αγκαλιάζουν, μας φιλάνε κι έτσι μας δείχνουν πως δε μας έχουν ξεχάσει… Έχουμε και εθελοντές στο σπίτι και είμαστε πολύ δεμένοι μαζί τους.

Τα περνάμε μαζί τα Χριστούγεννα. Μας προετοιμάζουν, πως να είναι η ψυχολογία μας δηλαδή και αισθανόμαστε σα να είναι δικοί μας άνθρωποι. Ξέρω ότι άλλα παιδιά, περνάνε τα Χριστούγεννα πολύ διαφορετικά. Όμως εμένα δε με ενδιαφέρει καθόλου. Γιατί στο σπίτι μου, με τα τόσα πολλά αδέρφια και τις τόσες μαμάδες που έχω, περνάω υπέροχα.

Εκεί νιώθω αγάπη και ότι με νοιάζονται… Τα Χριστούγεννα από την άλλη μεριά είναι πολύ δύσκολα.

Όπως περπατάμε, βλέπουμε τους άστεγους και σκέφτομαι “Πόσο μπορεί να κρυώνει;”. Δε μπορώ να τους κοιτάξω στα μάτια, γιατί τότε βλέπω τη λύπη… Και τώρα σκέφτηκα τον κύριο Αντρέα, τον ιδρυτή του σπιτιού μου, και τον ευχαριστώ για όλο αυτό που μας έχει προσφέρει, γιατί αλλιώς μπορεί αυτή τη στιγμή να ήμουνα και εγώ στο δρόμο…».

(Μελίνα)

Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων είναι βα¬θιά πνευματικό. Ο Χριστός ένωσε την δική μας ανθρώ¬πινη φύση με τη δική Του, τη Θεϊκή. Ο προαιώνιος Υιός του Θεού, άφθαρτος, αόρατος και ασώματος, κατοίκη¬σε μέσα στο φθαρτό και ορατό σώμα μας. Έτσι έχου¬με την εμφάνιση του Θεανθρώπου στην ιστορία.

Ο Θε¬ός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός κα¬τά χάρη. Η πραγματική σημασία των Χριστουγέννων βρίσκεται μέσα μας. Βρίσκεται όταν θα πάμε εκκλησία και θα νιώσουμε μέσα από τους ύμνους που θα ακούσουμε τον Χριστό να γεννιέται μέσα μας.

Ο Χριστός γεννήθηκε σε μια φάτνη, μέσα σε μια σπηλιά, διδάσκοντάς μας την ταπείνωση. Γεννιέται κά¬θε φορά στις ψυχές των ανθρώπων που Τον αγαπούν και ζουν ταπεινά. Ένας καλός λόγος, μια ευγενική κίνηση, μια αγκαλιά ή μια επίσκεψη σε έναν ασθενή, δίνει παρηγοριά και χαρά και σ’ αυτόν που τη δέχεται αλλά και σ’ αυτόν που την προσφέρει. Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε επομένως, την αναδημιουργία μας, την ανάπλασή μας. Εύχομαι σε όλους μας αλλά και στον καθένα ξεχωριστά να στολίσει και να ζεστάνει την καρδιά του με αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο… ώστε κάθε μέρα να είναι Χριστούγεννα….

Πηνελόπη Σάρρου

Πτυχιούχος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.
Φοιτήτρια Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.
Συνεργάτης του ιστότοπου ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

 

.